Rengör dina hörapparater och byta batterier

Lästid: 2,5 min.
29-01-20

När du vänjer dig vid att använda dina hörapparater i din vardag börjar du snart märka förändringar. Nya ljud. Nya upplevelser. Nya känslor. Och öronvax. 

 

I det här inlägget ska vi prata om rengöring av hörapparaterna, inklusive borttagning av öronvax. Vi ska också visa hur du byter batterierna i dina hörapparater.

 

Dina hörselgångar producerar öronvax av två skäl: För det första smörjer det hörselgången – ungefär som ett läppbalsam men för dina öron. För det andra skyddar det öronen mot infektioner och främmande föremål som t.ex. insekter.

Öronvax har alltså ett naturligt och viktigt syfte. Vaxansamling kan dock täppa till hörapparaterna och är en av de främsta bidragande orsakerna till reparationer av hörapparater.

Torka av hörapparatens dome dagligen med en torr pappersservett eller tygbit. Det brukar räcka för att ta bort eventuellt öronvax.

Om du märker att dina hörapparater inte fungerar lika bra som de brukar och det finns en ansamling av öronvax, kan du behöva byta ut vaxfiltret. Det händer sällan under den första månaden så du behöver inte oroa dig. Kontakta bara din audionom och be om hjälp. Din audionom kan lära dig göra detta hemma själv eller så kan hen hjälpa dig med det. 

Batterierna i dina hörapparater räcker vanligtvis i tre till tio dagar, beroende på hur mycket du använder dem, t.ex. för att streama musik och TV-ljud.

Att byta batterier är mycket enkelt. Ett pip hörs när batteriet håller på att ta slut och det är dags att byta. Denna tid kan variera beroende på hur din audionom har programmerat dina hörapparater.

Se den videon nedan om hur du byter batterierna.

 

 

Här är några användbara tips för byte av batterier:

  • Sätt en liten prick eller klistermärket från ditt batteri i din kalender varje gång du byter batterier. På så sätt håller du reda på hur länge dina batterier brukar räcka och kan planera därefter.
  • Hantera batterierna över ett bord eller en bricka. På så sätt behöver du inte leta runt på golvet för att hitta dem om du tappar dem. 
  • När du har tagit bort dekalen från batteriet bör du vänta 30 sekunder innan du sätter i batteriet. Det luftar det nya batteriet för att det ska fungera optimalt.

 

Vi hoppas att dessa tips är till hjälp i din vardagliga användning av dina hörapparater!