Fem praktiska vardagstips vid användning av hörapparater

Lästid: 2,5 min.
29-01-20

Att komma igång med en bra rutin i början som hörapparatanvändare är mycket viktigt. Vi har hjälpt hundratusentals människor att njuta av livet igen med hjälp av hörseln och vi vet att det finns flera saker som kan bidra till att denna inledningsperiod blir framgångsrik. 

 

Vi har sammanställt en lista med fem tips för din vardag. 

 

Användare brukar vänja sig snabbt vid att byta batterierna hemma själva. På semestern kan det dock vara ett problem att skaffa batterier.

Vissa användare är inte säkra på vilka batterier deras hörapparater använder, vilket kan bli till ett problem när de är utomlands. Därför är batterier universellt färg- och nummerkodade: gul storlek 10, orange storlek 13, brun storlek 312 och blå storlek 675.

Kolla färgen på din befintliga batteriförpackning och köp batterier med samma kod på apotek och snabbköp. Om du inte har batteriförpackningen med dig kan du jämföra storleken med batterierna i batterifacket. 

 

Välj en särskild låda att lägga dina hörapparater på natten eller använd fodralet som medföljer. Om du måste ta av dina hörapparater, förvara dem i fodralet så att du hittar dom lätt.

Fodralet är bra att använda både hemma och ute. Om du har en hund eller en katt är det risk för att ditt djur vill tugga på dina hörapparater. Doften påminner hunden om sin ägare, så se till att förvara dem på ett säkert ställe som t.ex. i fodralet. Barn leker också gärna med hörapparaterna så håll dem på säkert avstånd från spädbarn och småbarn.

 

Att alltid ta av och sätta på hörapparaterna på samma plats kan vara till hjälp för att bygga upp en rutin. T.ex. efter att ha kammat håret, duschat eller borstat tänderna – dina dagliga rutiner.

 

När din hörsel är nedsatt arbetar dina andra sinnen hårt för att kompensera. Du använder dina ögon mer för att få ledtrådar om vad som sägs från människors rörliga läppar, deras ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Genom att tända ljuset och minska bakgrundsljudet i rummet kan du göra livet enklare i situationer där du har mycket buller omkring dig.

 

Att berätta för andra om din hörselnedsättning och dela din upplevelse om att leva med hörapparater kan hjälpa andra människor att förstå din situation bättre och låta dem hjälpa dig om det behövs. Det hjälper även till med att avstigmatisera hörselnedsättning och låter personen du pratar med veta att du kan behöva flytta till en lugnare, ljusare plats för att fortsätta ert samtal.