Hur du tar hand om dina hörapparater i kallt väder

Lästid: 3 min.
21-09-22

Vintermånaderna kan vara utmanande för dina hörapparater. Lär dig sköta om dem så de håller hela vintern.

Brrrr..det är kallt ute! När det är kallt ute är det inte bara du som påverkas, utan dina hörapparater kan också påverkas. Dina hörapparater kräver extra underhåll under vintermånaderna, så de inte går sönder.

Vi har samlat våra bästa tips för att hålla dina hörapparater fungerande under vintern.

Tecken på att dina hörapparater har blivit blöta

Den stora risken för dina hörapparater under vintern är fukt och kondens. Därför är det en bra idé att kontrollera dem dagligen under den kalla årstiden.

Några tecken på fukt i dina hörapparater är förvrängt ljud eller dämpat ljud, statiskt brus, dom slår av och på och batterierna laddar ur snabbare än vanligt. Dessa problem kan senare försvinna eftersom det bara händer när hörapparaterna är våta.

Men hur förhindrar du detta? Läs våra fyra bästa tips här:

1. Håll batterierna varma och torra

Kallt väder kan skada batterierna eftersom de ansträngs extra mycket när det är kallt. Det kalla vädret kan försvaga deras kvalitet och förkorta livslängden. Batterierna trivs bäst i rumstemperatur. Om du tar med dig extra batterier när du går ut, försök att hålla dem så varma som möjligt.

2. Torka hörapparaterna under natten.

Precis som med glasögon kan plötsliga temperaturväxlingar skapa kondens och fukt i dina hörapparater. Därför är det viktigt att öppna batterifacket på natten för att vädra ut batterierna eller använda en torklåda.

Torka alla enheter i hörapparaten noggrant och låt fukten avdunsta. Är hörapparaterna laddbara kan du använda en torklåda eller en Oticon SmartCharger med torkfunktion. Använd aldrig hårtork - det kan skada hörapparaterna permanent. Fråga din audionom om råd om att köpa en torklåda.

3. Använda Oticon SafeLine™

Om du gillar att åka skidor eller andra vinteraktiviteter kan Oticon SafeLine vara ett bra tillbehör. SafeLine är en klämma som håller hörapparaten på plats, oavsett vad du ägnar dig åt på vintern. Undvik att tappa hörapparaterna i snön där de kan skadas.

4. Håll dina öron och hörapparater varma

Öronmuffar eller mössa är en bra idé. De håller inte bara öronen varma, de skyddar även dina hörapparater från regn och snö samt fukt som kan leda till kondens.

Ett paraply kan också vara till hjälp för att hålla hörapparaterna torra i snö eller regn. Det viktigaste att komma ihåg är: Torra och varma hörapparater är friska hörapparater!

Om du har problem med dina hörapparater, kontakta din audionom.

Hitta en hörselklinik nära dig