Tips för säker bilkörning med hörselnedsättning

Lästid: 4 min.
13-09-22

Tips för säker bilkörning med hörselnedsättning

Hur viktig är din hörsel när du kör bil? Förmodligen viktigare än du tror. Även om synen är det viktigaste sinnet när du sitter bakom ratten hjälper hörseln dig att upptäcka utryckningsfordon, en otålig förares tutande eller dina blinkers när de slås på av misstag. Även om en hörselnedsättning inte har någon betydande inverkan på din förmåga att köra bil är det ändå bra att vara förberedd och vidta extra försiktighetsåtgärder.

Behandling av hörselnedsättning

Om du känner att du inte hör lika bra som du brukar bör du kontakta en audionom som kommer att utföra ett hörseltest. Om du faktiskt lider av hörselnedsättning kan hörapparater vara till stor hjälp. Hörapparater förstärker alla viktiga ljud och hjälper din hjärna att tolka dem.

Årliga kontroller

Din hörsel kommer förändras med tiden. Därför är det viktigt att inställningarna alltid anpassas efter dina behov så att du kan dra nytta av dina hörapparater fullt ut. Om din hörapparat inte har laddbara batterier rekommenderar vi att du tar med dig extra batterier när du går ut. Om signalen att det är dags att byta batterier hörs när du kör, parkera och byt ut batterierna.

Om din hörselnedsättning gör att du känner dig osäker när du kör bil, prata med din audionom. Hen kan hjälpa dig genom att presentera vanliga trafik- och billjud på hörselkliniken och använda dina reaktioner och svar för att bättre ställa in hörapparaterna.

Köra bil med hörselnedsättning

Moderna hörapparater är tekniska under med känsliga mikrofoner som kan skilja på tal och bakgrundsljud. Men även med hörapparater vill du undvika alla distraktioner när du kör. Här är några tips:

Före start

  • Sänk volymen på radion innan du startar för att inte behöva pilla med knapparna medan du kör. Att undvika höga ljud är inte bara bra för hörseln, det låter dig även koncentrera dig på andra ljud runt omkring dig, särskilt sådana som är viktiga för din säkerhet

  • Om du har passagerare i bilen kan du undvika att prata för mycket och för högt. Även om det är trivsamt att delta i samtalet kan det avleda din uppmärksamhet från bilkörningen.

  • Håll bilrutorna stängda för att minimera bullret från vägen. Dagens fordon är designade för att minska vägbuller, vilket är goda nyheter för bilförarna. Du kommer alltid att koncentrera dig bättre när du kan minska andra ljud som konkurrerar om din uppmärksamhet.

  • Koncentrera dig på körningen, med andra ord, allt annat kan vänta tills du kommer fram.

  • Lägg undan telefonen. Att sms:a och ringa samtal, även via hands-free, är farligt och olagligt i de flesta länder.

Utan distraktioner kommer du att kunna fokusera på alla viktiga ljud. Men hur är det med synen? Det är trots allt det viktigaste sinnet ute på vägarna. Läs igenom dessa tips för att hålla blicken på vägen:

  • Precis som du får din hörsel kontrollerad av din audionom, ska du undersöka synen och använda glasögon om det behövs när du kör bil. Det är viktigt för dig såväl som för alla andra som du delar vägen med.

  • Investera i så kallade ”vidvinkelspeglar”. Även om de inte eliminerar alla döda vinklar minskar de behovet att behöva titta över axeln. Titta i backspegeln ofta för att vara uppmärksam på fordon som närmar sig bakifrån.

Oavsett om din hörsel är bra eller om du har en viss grad av hörselnedsättning innebär bilkörning en hel del ansvar. För att minska risken för olyckor och minska distraktioner, använd visuella ledtrådar och framför allt, sök upp en hörselklinik nära dig som kan förbättra din hörsel vare sig du sitter bakom ratten eller inte.