text-image-spot_peter-sjoberg

 

Namn: Peter Sjöberg
Sysselsättning: Pensionär
Hörapparat: Oticon Opn 1

 

 

Vem är du?

Mitt namn är Peter Sjöberg och jag är 69 år gammal. Är pensionär sedan några år tillbaka och har tidigare jobbat som projektchef på ett elföretag som utför kraft, belysning, tele och datainstallationer.

 

Berätta om din hörselnedsättning?

Jag har en medfödd hörselnedsättning och på det en bullerskada. Dessutom drabbades jag av en hög tinnitus efter en bilolycka år 2002. Det var i samband med diagnostiseringen av min tinnitus som min audionom upptäckte att jag hade en hörselnedsättning. Jag har Sensorineural oliksidig hörselnedsättning, höger öra är lätt/måttlig och vänster öra är grav.

 

Hur påverkas du av din hörselnedsättning?

Jag har alltid känt mig isolerad på grund av min hörselnedsättning, både i arbetet och i privatlivet. När jag var yrkesverksam var det besvärligt att höra och kände ofta att jag inte fullt ut var en del av sammanhanget och hamnade utanför på åskådarbänken. Ingen rolig känsla. På exempelvis familjeträffar har jag tidigare känt likadant, att jag inte fullt ut är en del av det som händer. Min hörselnedsättning har gjort att jag ofta känt mig trött i slutet av dagen och också ofta valt att undvika sociala aktiviteter.

 

Vilka miljöer upplever du besvärliga?

Främst restaurangbesök och sociala sammanhang med många människor som pratar samtidigt i en bullrig miljö. Vi träffas ofta hela familjen med barn och barnbarn och då blir det ofta besvärligt för mig. Sedan tycker jag att det är besvärligt när jag och frun exempelvis går på teater eller konserter. Avståndet till scenen gör det inte lätt att höra. Idag använder jag Oticon ConnectClip, vilket verkligen hjälper. Tidigare har jag fått hjälp av min fru som förklarat vad som sägs i olika sammanhang – men det behövs inte längre.

 

Hur länge har du haft hörapparater?

Sedan år 2004, innan dess fanns för mig ingen hjälp att få. Jag har haft tre olika modeller och det har alltid varit Oticon. Nu har jag Oticon Opn och de fungerar jättebra, är så nöjd. Upplever stor skillnad i ljudkvalitet och i hur hörapparaten arbetar. Det har tagit tid för mig att vänja mig med de nya ljuden som Oticon Opn ger tillgång till.

 

Vilka är dina tidigare erfarenheter av hörapparater?

När jag fick hörapparat 2004 upplevde jag en stor förändring och med Oticon Streamer blev det verkligen stor skillnad på jobbet eftersom jag då fick ljudet direkt till hörapparaterna. Det blev stor förbättring och jag kunde höra bättre och delta mer aktivt i möten. Varje gång jag har bytt hörapparat har jag upplevt stor förbättring. Nu när jag bytte till Oticon Opn upplevde jag otrolig skillnad och tänkte, kan det verkligen bli bättre än såhär! Klarheten i ljudet, hörapparaternas möjlighet att fokusera och hantera ljud och buller.

 

Vilka hörapparater har du idag?

Oticon Opn 1 Allt-i-örat.

 

Vilken är din spontana upplevelse av Oticon Opn?

En otrolig upplevelse och förbättring jämfört med Oticon Epoq. Den stora förändringen har även inneburit att det tagit längre tid att vänja mig vid de nya ljuden och hur hörapparaten återger alla ljud i omgivningen. Jag var först tvungen att ställa ner hörapparaten utifrån den volym min audionom ställt in som standard för att sedan succesivt öka upp med tiden.

 

Hur upplever du lyssningsupplevelsen med Oticon Opn?

Betydlig bättre än mina tidigare hörapparater. Naturligt och jag behöver inte tänka på att höra, får ett väldigt bra stöd i alla typer av ljudmiljöer. Oticon Opn har ett behagligt och naturligt ljud. Mindre ansträngning att höra. Jag känner mig mindre trött i slutet av dagen eftersom jag behöver lägga mindre energi på att höra. Livet flyter på skönt och behagligt. Oticon Opn ger tillgång till alla ljud i omgivningen och jag känner att jag är en del i sammanhanget. Så härligt! Jag hör alla ljud vid en middag, men utan att det stör. En annan häftig sak är att jag nu hör allt fågelkvitter ute i trädgården, inte bara de fåglarna med stark och klar sång, utan även de mer diskanta.

 

Hur upplever du ljudkvaliteten i Oticon Opn?

Väldigt bra. Klarhet. Detaljrikedom. Komfortabelt. Verklighetstrogen.

 

Upplever du att Oticon Opn hjälper dig att höra bättre i bullriga miljöer med flera personer som pratar samtidigt?

Oticon Opn tycker jag på ett mycket bra sätt hanterar bullriga ljudmiljöer med flera personer som pratar samtidigt. Jag kan nu höra vad personen på andra sidan bordet säger. De ljud som upplevs som buller, men ändå är en naturlig del av ljudmiljön, finns där men de stör inte. Oticon Opn balanserar allt väldigt väl och hjälper mig att fokusera på det som är viktigt för mig. Det är mycket lättare att lokalisera ljud och ändra fokus.

 

Är det lättare att delta i sociala sammanhang med Oticon Opn?

Ja, mycket bättre. Mindre ansträngande. Roligare när man är en del av sammanhanget och med Oticon Opn har jag flyttat fram stolen till bordet. Det blir mycket trevligare om man hör vad folk säger och när man inte hela tiden behöver jobba så hårt för att höra och förstå. Har blivit mer glad och social.

 

Upplever du minskad lyssningsansträngning med Oticon Opn?

Ja, verkligen. Behöver inte anstränga mig lika mycket för att höra och jag får ett otroligt bra stöd av hörapparaterna. Behöver inte säga Va? hela tiden. Känner mig mindre mentalt trött i slutet av dagen och orkar mer än tidigare.

 

Finns det några ljud du inte kunde höra förut, som du kan höra nu?

Vatten som porlar i olika sammanhang låter helt annorlunda, olika ljud som jag inte hört pga. tinnitus kan jag höra bättre nu. Hemma har vi en diskmaskin som när diskprogrammet är klart piper till. Detta ljud har jag helt missat tidigare, men nu kan jag höra när diskmaskinen är klar. Tidigare kunde jag heller inte höra larmtonen vid aktivering och inaktivering av larmet, det kan jag höra nu med Oticon Opn.

 

Använder du några tillbehör tillsammans med dina hörapparater?

Oticon ConnectClip samt TV Adapter 3.0. Fungerar väldigt bra. ConnectClip använder jag vid telefon för att få ljudet direkt in i hörapparaterna. ConnectClip använder jag även när han tittar på TV på datorn. Jag tycker att ljudkvaliteten är utmärkt!

 

Har du några tips till andra användare?

Jag rekommenderar Oticons hörapparater. Läs på vilka hörapparater som finns och vilka tillbehör som finns för en bättre vardag. Ge dig tid att vänja dig. Använd hörapparaterna hela dagen varje dag. Då vänjer du dig vid alla nya ljud och de blir en del av livet. Tips är att justera ner ljudet från början och sedan succesivt höja ljudet ju längre tid du använder hörapparaterna. Då vänjer man sig succesivt. Med ny teknik kan denna tillvänjning ta ännu längre tid eftersom skillnaderna är så stora, det är något jag upplevt med Oticon Opn.

 

Vad är viktigt att tänka på när man väljer hörapparat?

Att prova ut olika modeller för att hitta den hörapparat som passar just dig och ditt behov. Vad finns att tillgå och vad är skillnaderna mellan olika modeller. Vänta inte med att skaffa hörapparat när du upptäcker att du börjar höra sämre.

 

 

Friskrivning:

Berättelserna ovan representerar endast den individuella användarens upplevelser och är inte representativa för andra personers erfarenheter. Användarna har inte tagit emot någon ersättning och deras upplevelser är inte vägledande för framtida prestanda eller upplevelsen för andra användare.

 

Oticon Opn ger dig tillgång till högkvalitativt ljud i 360-grader

En hörapparat som förändrar människors liv tack vare enastående ljudkvalitet. Opn kan oavbrutet överföra alla ljud i omgivningen till din hjärna samtidigt som störande ljud dämpas effektivt – till och med mellan enskilda ord. Med hörapparaten Opn får du en mer naturlig lyssningsupplevelse, så att du intuitivt kan välja var du vill lägga ditt fokus.

Upptäck Oticon Opn i denna video

Upptäck de olika Opn-modellerna