testimonial_sofie_zetterlund_960x634

 

Namn: Sofie Zetterlund
Sysselsättning: Audionom
Hörapparat: Oticon Opn 1

 

 

Vem är du?

Mitt namn är Sofie Zetterlund och jag är 40 år. Arbetar själv som audionom sedan 2010. Jag är gift och har två barn som är 4 och 8 år gamla. På fritiden rider jag på ridskola 1 dag i veckan, men annars är det mycket kalas och umgås med familjen, följa med äldsta sonen på innebandy och fotboll.

 

Berätta om din hörselnedsättning?

Jag har en ärftlig medfödd hörselnedsättning, en sensorineural hörselnedsättning. Hörtrösklar som sämst runt 45 dBHL vid 1000 Hz.

 

Hur påverkas du av din hörselnedsättning?

Jag påverkas inte jättemycket av den eftersom den är medfödd, det är ett normalläge för mig och något jag har lärt mig att hantera. Ibland kan jag såklart känna mig osäker om jag har hört rätt, vilket är jobbigt.

 

Vilka miljöer upplever du besvärliga?

Jag upplever det mest besvärligt i t.ex. fikarummet på jobbet, vi är många på hörselkliniken och alla äter lunch samtidigt vilket innebär stök och buller. Jag upplever ofta att det även är ansträngande att höra i miljöer med dålig akustik.

 

Hur länge har du haft hörapparater?

Sedan förskoleklass.

 

Vilka är dina tidigare erfarenheter av hörapparater?

Jag har tidigare haft allt-i-örat hörapparater samt bakom-örat hörapparater med insatser som jag aldrig riktigt trivdes med då de inte varit det mest optimala för min hörselnedsättning. Med allt-i-örat hörapparaterna upplevdes ljudet för instängt och jag upplevde att jag själv sluddrade när jag pratade. År 2008 fick jag Oticon Epoq i en som bakom-örat hörapparater med högtalarenheten i örat, vilket blev ett stort lyft för mig. Det resulterade i en behagligare ljudupplevelse och en bättre taluppfattning.

 

Vilka hörapparater har du idag?

Oticon Opn 1.

 

Vilken är din spontana upplevelse av Oticon Opn?

Väldigt bra taluppfattning – känner mig ”som hemma” igen med mina Oticon Opn. Bättre taluppfattning än mina gamla Oticon Epoq. Dessutom är Oticon Opn bättre på att hantera störande ljud i omgivningen och jag upplever mindre störande ljud från exempelvis kaffemaskinen, något jag tidigare upplevde som distorsion.

 

Hur upplever du lyssningsupplevelsen med Oticon Opn?

Tydlig och behaglig, naturlig.

 

Oticon Opn ger tillgång till ljudet i 360 grader, kan du beskriva hur du upplever detta?

När jag fick mina Oticon Opn fick jag tillgång till alla ljud i omgivningen. Jag hörde exempelvis kopiatorn på jobbet som stod placerad i ett annat rum och när kollegor pratade i korridoren. Det kändes ovant och lite störande i början men nu är jag tacksam över att jag även kan höra alla dessa typer av ljud runt omkring och ändå inte störas av det. Det bidrar till en naturlig ljudupplevelse och en känsla för omgivningen och vad som sker.

 

Hur är det med lokaliseringen av ljud? Ändra fokus vid behov med stöd av hörapparaten?

Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på ljudlokalisationen, det kanske är för att det med Opn har blivit en naturlig del i lyssnandet. Jag störs inte lika mycket av ljud i omgivningen utan känner att jag kan fokusera relativt väl på samtalet. Vid exempelvis klinikmöten där vi sitter i en större lokal kan jag lätt höra och lokalisera den som pratar och med det följa med i diskussionerna från kollegor runt om i lokalen.

 

Hur upplever du ljudkvaliteten i Oticon Opn?

Bra, jag hade svårt att byta från Oticon Epoq, men nu när jag har Oticon Opn upplever jag mycket bättre ljudkvalitet. I Oticon Opn är ljudet mycket bra, tydligt och naturligt.

 

Upplever du att Oticon Opn hjälper dig att höra bättre i bullriga miljöer med flera personer som pratar samtidigt?

Har ibland svårt att höra på exempelvis barnkalas, när det är många barn som ”härjar” och samtidigt höra vad personen jag pratar med säger. Restaurangbesök brukar gå väldigt bra, även om det innebär en viss ansträngning för mig med hörselnedsättning. Men jag måste säga att Oticon Opn hjälper till och ger ett bra stöd att höra i denna typ av ljudmiljöer. Jag hör bättre vad folk säger och hörapparaterna dämpar störande ljud väldigt effektivt. För några veckor sedan var jag på möhippa för en vän. På kvällen besökte vi en restaurang och då satt ett gäng tjejer vid bordet bredvid som talade högt, de hördes mer än mitt sällskap som talade lite lugnare. Trots detta kunde jag höra fullt ut vid samtalet med mina vänner, så hörapparaten hjälper verkligen till att lokalisera och fokusera på de relevanta ljuden.

 

Hur upplever du att Oticon Opn hjälper dig att höra bättre i bullriga ljudmiljöer?

Jag kunde sänka volymen på radion i bilen när jag fick Oticon Opn. Vid ett tillfälle satte jag igång hörapparaterna i bilen och hörde då den stora skillnaden som blev när bullerreduceringen aktiverades.

 

Är det lättare att delta i sociala sammanhang med Oticon Opn?

Ja, eftersom Oticon Opn ger ett bra och effektivt stöd i miljöer med mycket ljud är det lättare och roligare att delta i sociala sammanhang. Man hör vad folk säger och blir med det en del av sammanhanget. Det har fungerat relativt bra även med mina Oticon Epoq, men med Oticon Opn är det en stor förbättring.

 

Upplever du minskad lyssningsansträngning med Oticon Opn?

Jag behöver inte anstränga mig lika mycket längre för att höra. Sen är det svårt med sensorineural hörselnedsättning. Vid stora möten på hörselkliniken där jag jobbar uppfattar jag nu mer utan att behöva använda teleslinga och jag behöver inte anstränga mig lika mycket längre för att höra.

 

Känner du dig mindre trött när du använder Oticon Opn?

Jag märkte en stor skillnad när jag fick mina Oticon Opn i juni 2018. Även min man reagerade på att jag var pigg på kvällen och undrade vad som hänt eftersom jag tidigare oftast var så trött. Det är klart det blir stor skillnad när man under dagarna inte behöver anstränga sig lika mycket på att höra.

 

Vad är viktigt att tänka på när man väljer hörapparat?

Noga tänka igenom vilka behov man har? Komfort är viktigt, hörapparaten ska sitta bra och bekvämt. Känner man sig tillfreds med hörapparaten kommer man att använda den mer. Det är viktigt att vara delaktig i utprovningen av hörapparaterna. Ta reda på information om just din hörselnedsättning och vilka konsekvenser den ger för dig. Involvera gärna anhörig i rehabiliteringen så att även de får information om din hörselsituation och vad de kan göra för att underlätta för dig. Tänka på att hörapparaterna faktiskt inte alltid hjälper i alla hörselsituationer fullt ut utan man behöver även själv arbeta för att göra lyssningssituationen så bra som möjligt genom att tänka på placering, belysning, berätta för andra om din hörselnedsättning m.m. Kom ihåg att använda dina hörapparater mycket. Det gör att du vänjer dig snabbare och blir en van användare.

 

 

Friskrivning:

Berättelserna ovan representerar endast den individuella användarens upplevelser och är inte representativa för andra personers erfarenheter. Användarna har inte tagit emot någon ersättning och deras upplevelser är inte vägledande för framtida prestanda eller upplevelsen för andra användare.