Många av de enheter vi använder i vardagen använder Bluetooth, t.ex. headset, smartphones, bärbara datorer, högtalare och hörapparater. Bluetooth gör det enkelt att trådlöst överföra data som foton, musik, videor och till och med vanligt tal.

Classic Bluetooth är den ursprungliga Bluetooth-tekniken. Den förekommer mest i enheter som trådlösa headset, spelkontroller och mobiltelefoner.

Oticons hörapparater använder den nyare teknologin Bluetooth Low Energy som har den stora fördelen att förbruka mycket mindre ström än Classic Bluetooth. Det ger dina hörapparater längre batterilivslängd.

Äldre Bluetooth- och Bluetooth Low Energy-protokoll är inte kompatibla med varandra. Det är därför Oticon hörapparater inte kan kommunicera direkt med många vanliga enheter som använder Classic Bluetooth.

Dessutom är standardprotokollet Bluetooth Low Energy endast avsett för dataöverföring. Av den anledningen har Apple®, Android™ och Oticon utvecklat sina egna Bluetooth Low Energy-protokoll för att också kunna överföra ljud och andra dataformat.

Hur kommunicerar Oticon Bluetooth-hörapparater med andra mobila enheter?

Bluetooth Low Energy finns redan i Apples mobila produkter som iPhone®, vilket gör det möjligt att trådlöst överföra ljud direkt från iPhone och iPad®  till alla Oticon Bluetooth-hörapparater - vare sig det är telefonsamtal, musik eller annat ljud. Ljudöverföring stöds av Apples LEA-protokoll (Low Energy Audio).

Vissa nya Android-telefoner stöder det nya Android ASHA-protokollet (Audio Streaming for Hearing Aids), vilket innebär att de trådlöst kan överföra ljud direkt till kompatibla hörapparater som Oticon More. Klicka här för att se vilka Android-enheter som stöder direkt ljudöverföring till Oticon More.

De flesta Android-enheter stöder dock endast Classic Bluetooth-teknik. Eftersom den här tekniken förbrukar mycket mer ström används den inte i Oticon hörapparater - vilket innebär att direkt ljudöverföring från icke-ASHA-telefoner inte är möjlig. Det är här Oticon ConnectClip kommer in i bilden!

ConnectClip är en enhet för att trådlöst ansluta din mobiltelefon (Android eller iPhone) till dina Oticon Bluetooth-hörapparater. Eftersom ConnectClip använder både Classic Bluetooth och Bluetooth Low Energy kan den anslutas till både hörapparater och enheter som bara har Classic Bluetooth. Kommunikation mellan de två enheterna blir då möjlig.

Även tvåvägs ljudöverföring är möjlig, vilket innebär att din röst kan överföras tillbaka till din telefon. Denna tvåvägsanslutning innebär att du kan njuta av handsfree-samtal med vänner och familj.

ConnectClip är också bra när du behöver lyssna direkt på någons röst - till exempel i en bullrig miljö med många människor. Då fungerar ConnectClip som en fjärrmikrofon som bärs av din samtalspartner. ConnectClip fångar upp deras röst och överför ljudet direkt i dina öron via dina hörapparater.

Om du vill veta mer om möjligheterna att ansluta dina hörapparater till olika enheter i din vardag, inklusive din telefon och TV, klicka på den här länken för att läsa vårt blogginlägg om Oticon-anslutningar.