Bluetooth är en trådlös teknik som kopplar ihop många enheter som vi använder dagligen, som headset, smartphones, bärbara datorer, högtalare – och hörapparater. Med Bluetooth kan vi trådlöst överföra data som foton, musik, film och tal.

Det finns tre olika Bluetooth-protokoll, alla med sina egna funktioner och användningsområden.

LE Audio är den senaste generationen av Bluetooth. Den kombinerar fördelarna med Bluetooth Classic och Low Energy, med längre batteritid, flera anslutningar och fantastisk ljudkvalitet. LE Audio är särskilt avsedd för ljudöverföring och ansluter Oticon-hörapparater direkt till kompatibla enheter, som Android-telefoner, surfplattor och Windows-datorer

Bluetooth Low Energy använder mindre ström än Bluetooth Classic. Det är ett standardprotokoll endast avsett för dataöverföring. Apple, Android™ och Oticon har sina egna Bluetooth Low Energy-versioner för att även överföra ljud och andra dataformat. Dessa versioner används i Oticons hörapparater och låter dig streama ljud från dina Apple- eller Android-enheter.

Bluetooth Classic är den ursprungliga Bluetooth-teknologin. Det används mest i enheter som trådlösa headset, spelkontroller och mobiltelefoner. Oticons hörapparater använder inte Bluetooth Classic.

Bluetooth Classic och Bluetooth Low Energy är inte kompatibla. Därför kan Oticon-hörapparater inte kommunicera direkt med många enheter som använder Bluetooth Classic.

Dessutom är Bluetooth Low Energy endast avsett för dataöverföring. Därför har Apple®, Android™ och Oticon utvecklat sina egna Bluetooth Low Energy-protokoll för att även kunna överföra ljud, utöver andra dataformat.

LE Audio kombinerar fördelarna med Bluetooth Classic och Low Energy, med längre batteritid, flera anslutningar och fantastisk ljudkvalitet.

Hur kommunicerar Oticon Bluetooth-hörapparater med andra mobila enheter?

Bluetooth Low Energy används redan i Apples mobila produkter, t.ex. iPhone, som tillåter streaming från iPhone, iPad och Mac till alla Oticon-hörapparater med Bluetooth – samtal, musik och annat ljud. Ljudöverföringen stöds av Apples handsfree kommunikationsprotokoll.

Många Android-telefoner stöder Android ASHA-protokollet (Audio Streaming for Hearing Aids) och vissa stöder LE Audio, vilket innebär att de kan streama ljud direkt till kompatibla hörapparater. Tryck här för att se vilka Android-enheter som stöder streaming till Oticon-hörapparater.

De flesta Android-enheter stöder dock endast Bluetooth Classic. Eftersom den här tekniken förbrukar mycket mer ström används den inte i Oticon hörapparater - vilket innebär att direkt ljudöverföring från icke-ASHA-telefoner inte är möjlig. Det är här Oticon ConnectClip kommer in i bilden!

ConnectClip är en enhet för att trådlöst ansluta din mobiltelefon (Android eller iPhone) till dina Oticon Bluetooth-hörapparater. Eftersom ConnectClip använder både Bluetooth Classic och Bluetooth Low Energy kan den anslutas till både hörapparater och enheter som bara har Bluetooth Classic. Kommunikation mellan de två enheterna blir då möjlig.

Även tvåvägs ljudöverföring är möjlig, vilket innebär att din röst kan överföras tillbaka till din telefon. Denna tvåvägsanslutning innebär att du kan njuta av handsfree-samtal med vänner och familj.

ConnectClip är också bra när du behöver lyssna direkt på någons röst - till exempel i en bullrig miljö med många människor. Då fungerar ConnectClip som en fjärrmikrofon som bärs av din samtalspartner. ConnectClip fångar upp deras röst och överför ljudet direkt i dina öron via dina hörapparater.

Om du vill veta mer om möjligheterna att ansluta dina hörapparater till olika enheter i din vardag, inklusive din telefon och TV, klicka på den här länken för att läsa vårt blogginlägg om Oticon-anslutningar.