Bättre hörsel börjar med din hjärna

Din hjärna är den viktigaste delen av din hörsellösning. Här är anledningen.

Finns det ett sätt att höra bättre med mindre ansträngning för hjärnan?

Har du någonsin tänkt ”Jag hör bra, jag behöver bara koncentrera mig tillräckligt”? Eller ”Mina nuvarande hörapparater fungerar fint, jag blir bara trött lätt när jag använder dem”?

Om din hjärna inte får rätt ljud att arbeta med, krävs intensiv ansträngning för att skapa mening. Med BrainHearing™ får hjärnan tillgång till hela ljudbilden, vilket låter dig fokusera på de mest relevanta ljudkällorna. BrainHearing handlar inte om teknologi eller produktfunktioner. Det handlar om en grundläggande förståelse för hur hörseln fungerar – och hur din hjärna skapar mening av ljud.

Att höra är att tänka

Du hör med din hjärna – inte med dina öron. Hörsel, och speciellt talförståelse, är en kognitiv process, inte mekanisk.

Öronen tar emot ljud och det är i hjärnan som de hanteras för att skapa en mening åt dig. Och när det finns ljud som uteblir försöker hjärnan att fylla tomrummet – vilket ofta är svårt och utmattande. Bra hörsel är inte bara en fråga om ljud som är tillräckligt höga. Det handlar om att hjälpa din hjärna att förstå de ljud du hör. Det är därför vi har gått från "örat först"-metoden till "hjärnan först"-metoden för hörsel.

Det här är vad BrainHearing
gör för dig

Med BrainHearing blir ljuden i ditt liv helt enkelt mer meningsfulla.

Den grundläggande filosofin bakom BrainHearing är att stödja din hjärna genom att ge den de förutsättningar som krävs för att skapa mening från ljud – istället för att trötta ut den med ökad volym. Detta minskar din hjärnas ansträngning (den kognitiva ansträngningen), vilket gör att du blir mindre trött. Det ger dig också ett mer naturlig och trevlig ljudbild, istället för att bara förstärka en ljudkälla.

Hur BrainHearing för barn gör skillnad

För att utveckla talspråksförmågan, behöver ditt barn tillgång till det största möjliga spektrumet av talljud och den mest kompletta och klara hörselsignal som är möjlig. Som en del av våra hörapparater Sensei och Sensei Super Power, hjälper Oticons kraftfulla teknologi BrainHearing för barn till med att utveckla ett brett register med kognitiva färdigheter för barn med hörselnedsättning. 

Oticons BrainHearing-teknologi förser konsistent ljudhantering som passar ditt barns behov vid alla steg av utveckling. Samtidigt som ditt barns kommunikationsförmåga förbättras, kan förbättringarna också påverka många delar av deras liv positivt, inklusive för skolarbete, sociala förhållanden, och även ditt barns självförtroende.

Lär dig varför barns hörsel är viktig

Hur BrainHearing förändrar sättet du hör på 

När ljud kommer in i ditt öra och når din hjärna, finns det fyra grundläggande funktioner som hjärnan utför för att förstå ljudet.

BrainHearing har utformats för att hjälpa din hjärna med allt detta: – orientering beroende på var ljud kommer ifrån, med båda öronen – olika ljudkällor – fokus på det som är viktigt – känna igen vad varje ljud är och förstå det. Allt detta händer samtidigt i hjärnan.

BrainHearing-teknologi hjälper hjärnan att förvandla ljuden i ditt liv till något med mening, medan sammanhanget runt dig finns kvar. BrainHearing stöder ett antal olika funktioner, bland annat: Spatial Sound, Speech Guard, Free Focus och YouMatic.​

Oticon Opn™ - tar BrainHearing till nya nivåer

Traditionell hörapparatsteknik är inte särskilt bra vid komplexa lyssningsmiljöer med flera högtalare. När ljudkällorna är flera, dynamiska och oförutsägbara hanterar den det genom att tysta alla ljud förutom tal som kommer framifrån. Det leder till att hjärnan inte får den information den behöver för att höra ljudlandskapet, vilket gör det omöjligt för den att fokusera naturligt eller att flytta fokus.

Oticon Opn, som är vårt senaste tillskott till BrainHearing-sortimentet, är tillräckligt snabb och exakt för att stödja hur hjärnan tar hand om ljud och kan hantera flera högtalare samtidigt, även i de mest komplexa miljöer. Genom att ge din hjärna bättre förhållanden för att arbeta, förbättrar Oticon Opn lyssningsupplevelsen, minskar lyssningsansträngningen, förbättrar talförståelsen och din förmåga att delta aktivt i samtal med flera högtalare.

Läs mer om Oticon Opn

Oticon Opn significantly reduces listening effort

Listening takes more effort when you have hearing loss.

This is true in noisy environments like restaurants or social gatherings. But it is also true in normal everyday situations* such as being outdoors, visiting a department store or taking public transport. With hearing loss, the brain must work harder to make sense of sound, even when speech understanding is close to 100%.

Across these different listening environments, Oticon Opn reduces noise enough so you can follow conversations with significantly less effort** and still enjoy a full, more open listening experience.
*Ohlenforst et al. 2016
**Wendt et al. 2016, Lunner et al. 2016

Hörapparater håller hjärnan igång

Aktiv användning av hörapparater gör det lättare för personer med hörselnedsättning att delta i sociala aktiviteter. Sociala aktiviteter stimulerar hjärnan, vilket minskar risken för accelererad kognitiv försämring.

“Det’ är aldrig för sent att göra något åt en hörselnedsättning. Men ju förr du behandlar en hörselnedsättning, desto bättre är det för din kognition”, säger Hélène Amieva, Professor på universitetet i Bordeaux.

[iframe src="//wdh.23video.com/12841282.ihtml/player.html?token=7fad1721ef392a2c5103e339c5fde543&source=embed&photo%5fid=13280273" width="900" height="655" frameborder="0" border="0" scrolling="no" allowfullscreen="1" mozallowfullscreen="1" webkitallowfullscreen="1"][/iframe]

Upplev BrainHearing med din egen hjärna

Ord räcker bara till en viss mån. För att kunna uppskatta BrainHearing fullt ut, borde du låta din hjärna uppleva skillnaden. Fråga din lokala audionom om att testa hörapparater från Oticon med BrainHearing-teknologi – och låt din hjärna döma själv.

Hitta en audionom nära dig

 • Få djupgående insikter

  För att utforska filosofin bakom BrainHearing vidare, kan du läsa den senaste expertgranskade forskningen här.

 • Hitta hörapparater med BrainHearing

  För att se var du kan få den kompletta BrainHearing-upplevelsen, utforska våra hörapparater.

 • BrainHearing för barn

  Att få rätt signaler till hjärnan är kritiskt för ditt barns utveckling. Det är där som BrainHearing kan hjälpa till.

 • Hörsel

  Visste du att vår hörsel är det enda av våra sinnen som aldrig sover?