Sök hjälp hos
en audionom

Om du har svårt att höra bör du söka hjälp hos en audionom. Ett besök tar inte lång tid och är helt förutsättningslöst. Läs mer om vilken hjälp du kan få hos din hörselklinik.

En audionom är en utbildat hörselspecialist som diagnostiserar och behandlar olika former av hörselproblem. Audionomens främsta uppgift är säkerställa att du hör så bra du kan utifrån dina personliga förutsättningar och att de besvär du upplever med din hörselnedsättning begränsas.

Gör ett hörseltest 

Boka tid hos din hörselklinik för att göra ett fullständigt hörseltest. Hörseltestet är ett stöd för att avgör din grad av hörselnedsättning. Testet går snabbt och gör inte ont. Kort efter att du gjort hörseltestet kan din audionom presentera vilka alternativ för behandling som finns just dig.

Hitta en hörselklinik nära dig

Före besöket hos din audionom

I vilka miljöer har du svårt att höra? Vi har skapat en lista med de vanligaste symptomen på hörselnedsättning. Skriv ner de symptomen du känner igen och ge kommentarer på hur de påverkar dig. Skriv även ner de frågor du har kring din hörselnedsättning eller kring vilka hörapparater som finns. Det skapar en bättre förutsättning för ett bra och utvecklande samtal tillsammans med audionom.

Symptom på hörselnedsättning

Hörapparater för just dina behov

Hörapparater kan ge stöd för olika grader av hörselnedsättning och det är viktigt att du väljer rätt. Efter hörseltestet utvärderar din audionom resultatet från undersökningen. Ni går tillsammans även igenom din livssituation, vilka situationer du upplever mest utmanande samt dina önskemål och förväntningar. Resultatet från hörseltestet och ert samtal ligger till grund för de hörapparater som din audionom kommer att rekommendera.

Läs mer om hörapparater

3 till steg till bättre hörsel
Utöver mötet och hörseltestet hos din audionom har dina vänner och din familj en viktig del i din resa mot bättre hörsel. Men kom ihåg att resan börjar och slutar med dig.

1. TA ANSVAR
FÖR DIN HÖRSEL

Insikten om att du behöver göra någonting åt din hörselnedsättning är det viktigaste första steget. När du fått dina hörapparater är det viktigt att du använder dem dagligen för att vänja dig vid de nya ljuden i ditt liv.

Läs våra råd för nya användare

2. RÅDFRÅGA DIN
LÄKARE

Din läkare kan identifiera orsaken till dina hörselproblem. Öronvax eller infektioner kan orsaka tillfällig hörselnedsättning. Om din hörsel-nedsättning inte kan behandlas medicinskt, behöver du göra ett fullständigt hörseltest.

Läs mer om hörselnedsättning

3. BE VÄNNER OCH
FAMILJ OM STÖD

Ta med dig en vän eller familje-medlem till mötet med din audionom eftersom han/hon kan ge detaljer om din hörselnedsättning som du kanske inte märkt själv. Stödet från vänner och familj är också viktigt den första tiden med dina nya hörapparater.

Läs vad närstående kan göra

Är hörapparater något för mig?


Jag är för ung för att använda hörapparater
Omkring en av sex vuxna har någon grad av hörselnedsättning. Vår moderna livsstil innebär att många upplever hörselproblem redan vid ung ålder. Eftersom en hörselnedsättning kommer gradvis, kanske du inte märker den lika tydligt som dina närstående.

Jag befinner mig mitt i karriären
Med en hörselnedsättning behöver din hjärna arbeta mer för att fokusera på viktiga ljud i omgivningen. Det medför att exempelvis jobbmöten blir mer ansträngande och att du känner dig trött. Moderna hörapparater hjälper dig att tolka och förstå ljuden även i svåra ljudmiljöer, så du enklare kan fokusera på samtalet och vara mer delaktig.

Jag vill inte se ut som en person som hör dåligt
Dagens hörapparater är eleganta, stilrena och väldigt diskreta. Ingen annan kommer att märka dem och snart glömmer du själv bort att du bär dem. 

Jag lider inte av min hörselnedsättning – så varför ska jag ha hörapparater?
Din hörselnedsättning kan påverka relationen till personer i din omgivning på ett negativt sätt. Hörapparater förbättrar inte bara din livskvalitet, utan även livskvaliteten för personer i din närhet. 

Läs mer om Oticons eleganta och diskreta hörapparater och hitta din favorit

Vilken typ av hörapparat är bäst för mig?

Det finns två olika sorters hörapparater, och båda har utmärkt ljud. Ditt val kommer bero på dina personliga preferenser för utseende och funktioner.

  • BTE-hörapparater

    Diskret
    För de flesta hörselnedsättningar
    Lättanvända knappar
    Enastående anslutningsmöjligheter

     

     

    Lär dig mer

  • ITE-hörapparater

    Det 'osynliga' alternativet
    För personer med mild till grav hörselnedsättning
    Skräddarsydda för dina öron
    Enastående anslutningsmöjligheter*

    *Gäller endast för utvalda modeller

     

    Lär dig mer

  • Så fungerar hörseln

    Vi hör med vår hjärna – inte med våra öron. Läs mer om hur hörseln fungerar

  • Det första besöket

    Läs om vad du kan förvänta dig av det första besöket hos en audionom

  • Tinnitus

    Vad är tinnitus, hur uppstår tinnitus och vad kan man göra för att lindra besvären

  • Hitta en hörselklinik

    Din audionom genomför hörseltest och tar fram en behandling som passar dig