Hur fungerar hörapparater?

Lästid: 2,5 min.
13-03-20

Visste du att dom första hörapparaterna skapades redan på 1200-talet1? Det är sant! För hundratals år sedan använde personer med hörselnedsättning urholkade horn från djur – i första hand kor och baggar – för att samla och föra in ljud i sina hörselgångar.

 

På 1700-talet uppfanns och såldes örontrumpeten, som ser precis ut som namnet antyder. Som tur är har vi kommit långt sedan dessa trumpetformade plåtapparater.

Dagens hörapparater är små och diskreta, men innehåller ändå väldigt sofistikerad teknik. Denna teknik hjälper människor att leva livet fullt ut, vilket är vår grundläggande mission här på Oticon.

Om du använder dem kanske du har tänkt på hur moderna, digitala hörapparater inte bara förbättrar ljudet utan även själva livet. Kort sagt: Hur fungerar de?

Inne i en hörapparat

Alla hörapparater har fem grundkomponenter: mikrofoner, en förstärkare, en högtalarenhet, ett batteri och ett datorchip.

Mikrofonerna fångar upp ljuden omkring dig. Dessa ljud analyseras av chipet, som bearbetar ljud och skickar dem till förstärkaren.

Förstärkaren höjer volymen och skickar dessa ljud till högtalarenheten, som i sin tur överför ljud till innerörat. Det sker via en slang i en individuell insats som är placerad i hörselgången, eller via en tunn sladd till en högtalarenhet inuti örat.

När ljuden når innerörat omvandlar örat ljudvågorna till elektriska impulser. Dessa impulser skickas till hjärnan som bearbetar dem. Det är så hörapparater hjälper hjärnan att tolka ljud.

blog-post-exploded-view

Hörapparatsinställningar som passar dina behov

Dagens digitala hörapparater analyserar inkommande ljud och filtrerar och förstärker relevanta ljud. Det sker utifrån hörapparaternas programmering – olika typer av hörselnedsättning kräver olika programmering. Din audionom kommer att anpassa hörapparaternas programmering för dig, baserat på din grad av hörselnedsättning.

Vissa kan till exempel ha svårt att höra låga toner medan andra har svårare med höga toner. Hörapparater förstärker därför varsamt vissa ljud så att de förstärker en persons tal snarare än t.ex. en högljudd borrmaskin i bakgrunden. Hörapparater kan även anpassa sig till olika miljöer - ett samtal runt middagsbordet och ett konserthus är ju trots allt väldigt olika miljöer. Men rätt hörapparater hjälper dig att få ut det mesta av båda.

 

Grundat i omsorg

Medan hörapparater har utvecklats från enkla instrument till avancerad teknologi, är Oticons ledstjärna fortfarande samma som när bolaget grundades för över 100 år sedan, nämligen att hjälpa människor med hörselnedsättning att få ut det mesta av livets alla situationer och upplevelser.

Oticon grundades med omsorg som grund och än idag är det ett privilegium för oss att vara med och göra människors liv bättre. Kanske kan vi hjälpa dig eller någon i din närhet också.

 

1 https://www.healthyhearing.com/report/47717-Digital-hearing-aid-history