Få ut det mesta av jul- och nyårshelgen

Lästid: 5 min.
26-09-22

Julen är en magisk tid på året. Låt inte din hörselnedsättning förstöra din helgstämning. Läs våra bästa tips för att njuta av högtidernas magiska ljud.

Julen är för många en magisk tid på året, fylld med värmande ljud som skrattande barn, festliga sammankomster, musik och sång, presenter och umgänge med nära och kära.

Men för personer med hörselnedsättning – särskilt utan behandling – kan julhelgen istället kännas överväldigande. En tid som vanligtvis skulle framkalla glädje orsakar frustration eftersom de inte kan höra vad folk säger eller vad som händer runt omkring dem. Detta kan till och med få människor att undvika sociala aktiviteter vilket kan leda till ensamhet och isolering istället för att delta i firandet.

Här är några användbara tips för att hjälpa dig att få ut det mesta av denna högtid trots din hörselnedsättning. Här får du några tips för hur du med hörselnedsättning att njuta av denna underbara tid på året.

Sju tips för att njuta av julen trots hörselnedsättning:


1. Var öppen

Dina vänner och familj kanske inte är medvetna om din hörselnedsättning. Bygg upp självförtroende genom att vara öppen . Deras förståelse kan hjälpa dig få tillbaka ditt självförtroende i sociala sammanhang. Detta kan vara att berätta för värden om dina utmaningar i förväg, så att du lättare kan följa med i samtalen.

2. Sänk volymen

När du har en hörselnedsättning kan bakgrundsljud göra det extremt utmanande att följa med i samtal, särskilt när folk pratar i munnen på varandra och skrammel med bestick och porslin. Be att få sänka musiken och stänga av TV:n under middagen. Om du är värd, duka med en eller flera dukar för att dämpa skrammel från tallrikar, glas och bestick.

3. Bästa platsen i huset

Se till att du sitter på avstånd från högljudda platser som köket, stereon eller en dörr som alla använder. Att sitta nära de personer du vill prata mest med underlättar och hjälper dig att följa ett samtal i taget – vilket i sin tur hjälper till att filtrera bort bakgrundsljud. Om någon håller tal kan det vara bra att placera sig lite närmare den som talar.

4. Vänd din goda sida till

Om du har bättre hörsel på ena sidan kan du sätta dig så att de flesta personer är på den sidan.

5. Att se är att tro

Om du har problem med samtal kan du använda läppläsning och visuella signaler, som ansiktsuttryck. Undvik därför allt som stör din sikt, som höga stearinljus och blomsterarrangemang. Bra belysning är också viktigt för att se människors ansikten och förstå var olika ljud kommer ifrån.

6. Förbered dina hörapparater

Om du redan använder en hörapparat, se till att den är i gott skick och att batterierna är fulladdade före viktiga evenemang. Om dina hörapparater inte fungerar bör du besöka din audionom. Hitta en hörselklinik nära dig här.

7. Hjälp andra att hjälpa dig

Det kan vara frestande att bara le eller nicka när du kanske missar ett skämt eller en del av ett samtal. Men att bygga upp modet att vara öppen och ärlig om dina behov kan hjälpa din familj och dina vänner att hantera din hörselnedsättning.

Om du har en vän eller familjemedlem med hörselnedsättning finns det också mycket du kan göra för att hjälpa dem.

4 sätt att för dig som närstående att hjälpa en person med hörselnedsättning:

1. Skapa en trygghetszon

Skapa ett separat, tystare rum eller utrymme där din gäst eller familjemedlem med hörselnedsättning kan ta en paus utan att känna sig isolerad.

2. Säkerställ bästa möjliga sikt

Se till att gäster med hörselnedsättning har god överblick över middagsbordet och att det inte finns några visuella hinder som höga eller lågt hängande dekoration. 

3. Tilldela en kompis

Be en vän eller familjemedlem sitta nära personen med hörselnedsättning. Kolla då och då att de hänger med i samtalet och var redo att stötta eller upprepa information vid behov.

4. Informera dem

Människor med obehandlad hörselnedsättning kanske inte inser att deras hörsel är källan till frustration – eller så kanske de väljer att ignorera det.

Om du misstänker att en nära bekant lider av obehandlad hörselnedsättning kan det vara ett bra tillfälle att diskutera alla fördelar med bättre hörsel! Hitta ämnen som kan hjälpa dig att styra samtalet hitåt.

 

Slutligen, även om julen bara inträffar en gång under året, kan dessa tipsvara användbara i andra sammanhang.