Hur

Tar du hand om dina hörapparater

Dina hörapparater hjälper dig varje dag, så vi vill garantera att de klarar av år av vardagliga påfrestningar - så länge du tar hand om dem.

Du kan öka hörapparaternas livslängd och säkerställa att de fungerar som det ska med några enkla tips.

Vad är hörapparaternas livslängd?

Läs mer

Undvik slag och stötar

De små komponenterna i dina hörapparater är tåliga, men ingen elektronik är oförstörbar. För att undvika skador om du tappar dina hörapparater, hantera dem över ett mjukt underlag - i stället för det hårda badrumsgolvet. När du inte använder dina hörapparater, förvara dem säkert i deras etui.

Skydd på sommaren

Vi svettas mer på sommaren vilket kan leda till mer kondens i dina hörapparater. Kontrollera om det finns fukt inne i batterifacket och torka ur vid behov.

När du inte använder dina hörapparater, undvik att placera dem i direkt solljus och undvik att lämna dem i en varm bil -  hörapparaternas plastskal kan smälta vid höga temeraturer.Skydd på stranden

På stranden exponerar du dina hörapparater för saltvatten, sand och solkräm. Saltvatten kan lämna saltkristaller i hörapparaterna, sand kan blockera mikrofonöppningarna och solkräm kan innehålla kemikalier som skadar hörapparaternas plastskal.

Undvik därför att ta i dina hörapparater om dina händer är sandiga, bär inte dina hörapparater när du använder solkräm och håll dem borta från saltvatten.

Kontrollera kemikalier i kosmetika

Hörapparater kan skadas av kemikalier som finns i exempelvis hårspray, parfym, solkräm och insektsmedel.

Ta alltid av dig dina hörapparater innan du använder denna typ av produkter och låt dem alltid torka in innan du åter tar på dig dina hörapparater. Kom ihåg att torka händerna innan du tar på dig dina hörapparater. När det är dags att rengöra dina hörapparater, använd aldrig rengöringsmedel eller lösningsmedel.

Läs mer om säker rengöring av hörapparater

 


Kyla skapar kondens och förkortar batteriernas livslängd

Vintern påverkar hörapparatbatterierna negativt. Batterierna måste arbeta mer intensivt vid låga temperaturer, vilket gör dem mindre effektiva och även förkortar batteriernas livslängd. Försök att förvara batterierna vid normal rumstemperatur och om du tar med batterier ut i kylan, bär dem i din jacka så att de håller sig varma.

Snabba temperaturförändringar mellan utomhus till inomhus kan skapa kondens i dina hörapparater, så du kan behöva öppna batterifacken under natten eller placera hörapparaterna i en torklåda.

Se våra tips för en kall nyårsafton

Undvik vatten 

Oticons hörapparater har ett ökat skydd mot exempelvis svett eller regn. Eftersom komponenterna är nano-belagda är Oticons hörapparater IP68-klassificerade och kan klara av att vara på 1,5 meters vattendjup i upp till 30 minuter.

Om fukt finns kvar i hörapparaten kan det påverka batteriernas prestanda och orsaka en tillfällig störning. Om dina hörapparater blir våta, öppna batterifacket under natten för att de ska torka ur eller placera hörapparaterna i en torklåda.Vad är hörapparatens livslängd?

Om du har köpt en hörapparat med bra kvalitet är livslängden mellan tre och sju år. Om du sköter dina hörapparater rätt kommer du inte behöva byta hörapparater ofta.

Hörapparaternas livslängd varierar dock utifrån användarmönster och modell. I-örat hörapparater tenderar att ha en livslängd på upp till fem år, medan hörapparater som bärs bakom örat i snitt har en livslängd på fem till sex år.

Gemensamt är dock att rätt skötsel ökar livslängden på dina hörapparater.

 • Hörsel

  Visste du att vår hörsel är det enda av våra sinnen som alltd är aktivt?

 • Anslutningsmöjligheter

  Så här ansluter du dina hörapparater med olika enheter som din TV eller telefon med ConnectLine.

 • Nedladdningar och support

  Hitta filmer och instruktioner om hur du använder Oticons hörapparater och tillbehör.

 • Hitta en hörselklinik

  Gör ett hörseltest, få hjälp och råd samt köp tillbehör, reservdelar och rengöringsverktyg från en auktoriserad audionom