Maten du äter kan förbättra din hörsel!

Lästid: 1,5 min.
12-12-22

Det är viktigt att du skyddar dina öron mot höga ljud och öroninflammationer. Men det visste du kanske redan. Men visste du också att vissa livsmedel kan hjälpa till att förebygga åldersrelaterad hörselnedsättning? i Läs vilka matvaror du ska lägga till på din inköpslista för att stödja en bättre hörsel.

Omega 3-fettsyror och D-vitamin

De höga nivåerna av omega 3-fettsyror och vitamin D i lax, tonfisk, öring och sardiner kan ha en positiv inverkan på din hörsel. Omega-3 gynnar det kardiovaskulära systemet och minskar inflammationer som kan skada öronens känsliga vävnaderii

Antioxidanter och folsyra

Att regelbundet äta antioxidanter och särskilt folsyra kan minska risken för hörselnedsättning med upp till 20 %!iii Folsyra finns i livsmedel som spenat, sparris, bönor, broccoli, ägg, lever och nötter. Antioxidanter minskar antalet fria radikaler i kroppen som kan skada nervsystemet i innerörat.

Detta kan bero på att kroppen använder folsyra för att bekämpa metaboliskt homocystein - en inflammatorisk koppling som minskar blodflödet i kroppen. Ett bra blodflöde är viktigt för att hårcellerna i innerörat ska vara friska och fungera korrekt.

Vitamin C, E och glutation

Vitamin E skyddar blodkärl och nerver runt öronen, medan C-vitamin stärker immunförsvaret som hjälper till att förebygga öroninfektioner. Precis som antioxidanter håller vitamin C och E fria radikaler borta och stärker immunförsvaret. Dessa vitaminer finns i bland annat apelsiner och peppar.

Ät hälsosamt för att minska risken för hörselnedsättning

De flesta av dessa kosttillskott är lätta att hitta och helt säkra för de flesta.

Om du vill veta mer om hörsel och hörapparater hittar du en hörselklinik nära dig här

Läs om hur du kan hålla din hjärna vital


-----------------------------------

i Rodrigo, L., Campos-Asensio, C., Rodríguez, M., Crespo, I., &Olmedillas, H. (2021). Role of nutrition in the development and prevention of age-related hearing loss: A scoping review, 2021, Science Direct

ii Calder, P., Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes, 2010, National Library of medicine

iii Curhan, S. et al, Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women, 2014, National Library of Medicine