Sju aktiviteter att göra när du använder dina hörapparater

Lästid: 3 min.
09-05-18

Om du eller någon i ditt liv har en hörselnedsättning behöver du inte känna dig begränsad av det. Här följer en mängd roliga saker du kan göra medan du fortfarande har hörapparaterna på.

1. Få upp pulsen

Det finns en mängd roliga sätt att få upp pulsen - åka mountainbike, klättra i berg eller gå på gym. Lyckligtvis kan man ha hörapparaterna på under många fysiska aktiviteter - det räcker med att använda en fasthållningssnodd.

Fäst hörapparaterna med snodden på dina kläder så att hörapparaterna inte försvinner eller skadas om de trillar ur öronen.

b2coticonblogthumbimage9funactivitiestodowithahearingaidmo

2. Dansa i regnet - men med ett paraply! 

Hörapparater är elektroniska enheter, så de gillar inte vatten. Men det betyder inte att du behöver vara rädd för vatten. Undvik bara direkt eller långvarig kontakt.

Nya hörapparater är IP68-certifierade, vilket betyder att de är tål vatten. Alla nya hörapparatmodeller testas genom sänkas ned i vatten och måste fortsätta att fungera efteråt.

Så gå ut och njut av regnet – ta bara med en hatt eller ett paraply för att hålla regnet borta från dina hörapparater. Torka dem ordentligt efteråt genom att öppna batterifacket och låta luften cirkulera inuti – eller använd en hörapparatstorkare.

3. På föreläsningar

När du bär hörapparater har du en rad alternativ för att hjälpa dig i olika inlärningssituationer, till exempel fjärrmikrofoner som skickar ljud trådlöst från personen som talar, direkt in i dina hörapparater. Dessutom har många klassrum FM-system för att överföra lärarens röst direkt till dina hörapparater via en FM-mottagare.

Läs mer om hur du använder hörapparater i utbildningsmiljöer

4. Gå på bio och teater

De flesta moderna hörapparater är till hjälp när du ska se en film eller teater. Annars finns så kallade teleslingor för den som behöver det. Många teatrar har en teleslinga som fångar upp ljudet från föreställningen och överför det till hörapparater med telespole. Att ansluta är lika enkelt som att byta program på dina hörapparater.

5. Äta ute

Hörselnedsättning kan göra det svårt att höra på restauranger och kaféer pga. den komplexa ljudmiljön. Det kan en negativ inverkan på din trivsel. Välj ett lugnt bord, kanske redan när du gör din bokning.

Ett annat alternativ är våra nyaste hörapparater: Oticon Opn som tillhandahåller en naturlig ljudmiljö i 360 grader. Du kan höra flera talare och byta fokus när du vill - även i bullriga miljöer.

b2c-oticon-blog_post-image_9_fun_activities_to_do_with_a_hearing_aid_restaurant2

6. Konserter

Musikutbudet har aldrig varit så stort. Men oavsett om du gillar rock eller jazz så är det viktigt att du skyddar din hörsel.

Kom bara ihåg att välja rätt hörapparatsinställning, som till exempel för musik eller bullriga miljöer. Och om ljudet blir för högt ska du ta ut hörapparaterna och sätta på dig hörselskydd.

7. När du ska flyga

Vi har ett bra tips för dig när du ska resa – speciellt för längre flygresor.

Om du stänger av ljudet helt i hörapparaterna fungerar de som mycket effektiva brusreducerande hörlurar som blockerar flygplanets buller.

Ett annat tips för resan – ta med reservbatterier eller skaffa laddbara hörapparater. Hörapparatsbatterier finns tillgängliga i nästan alla länder i världen, men det kanske är något inte vill behöva leta efter där dom talar ett främmande språk. Spara tid och energi genom att skaffa laddbara hörapparater som räcker för en hel dags användning när de är fulladdade.