Hörapparatutveckling som ger en bättre musikupplevelse

Lästid: 5 min.
02-10-18

Vikten av att höra musik och hur man får ut det mesta av musik när man har en hörselnedsättning.

Musikens kraft

Den tyske filosofen Friedrich Nietzsche sa berömt: "Utan musik skulle livet vara ett misstag".

Platon sa: "Musik ger en själ till universum, vingar till sinnet, flykt till fantasin och liv till allt", och Bob Marley gav oss denna fantastiska: "En bra sak med musik, när den träffar dig känner du ingen smärta."

Kan du föreställa dig en värld utan musik?

Oavsett om du gillar att lyssna på radio, är en jazzkännare eller bara njuter av gryningsrefrängen en frisk vårmorgon, har musik ett unikt sätt att påverka dig positivt.

Musik kan höja ditt humör, motivera dig eller hjälpa dig att slappna av, och visste du att lyssna på musik till och med har kopplats till hälsofördelar som; återställa minnesförlust, smärtbehandling och minska stress och depression?

Dina favoritlåtar är bokstavligen ett medicinskt underverk. Om skratt är den bästa medicinen är musiklyssnandet definitivt på en andra plats.

Musik och hörapparater

Att leva med en obehandlad hörselnedsättning kan innebära att du går miste om de de stora fördelarna som musiklyssnandet kan ge dig. Tack och lov kan moderna hörapparater förbättra din njutning av musik.

Fram till nyligen har hörsellösningar bara  gjort det möjligt för personer med hörselnedsättning att höra tal bättre. Höga ljud skulle bli förvrängda, kanske till och med oigenkännligt.

Utvecklingen av hörselteknik har förbättrat ljudkvaliteten genom hörapparater så att alla musikgenrer kan avnjutas till fullo.

En nyligen genomförd studie av hörapparaten Oticon Opn™  och hur den förbättrar ljudkvaliteten för musik och tal visade att naturligheten och klarheten i ljudet nu kan bli mycket bättre.

Alla som deltog i studien märkte att de tydligt kunde höra enskilda instrument och märkte bättre skillnaden mellan lyssningsnivåer. Musikerna som deltog märkte förbättringarna betydligt mer än någon annan. Musiker hör mer detaljer i ljud!

Musiker behöver bra hörselteknik

Om du är musiker eller underhållare är du potentiellt mer mottaglig för hörselskador till följd av ditt dagliga jobb eller din hobby.

Dina öron utsätts regelbundet för höga ljudnivåer som kan orsaka både tillfällig och permanent hörselnedsättning. Med all sannolikhet har du åtminstone upplevt symtomen på tinnitus, såsom ett ringande, surrande eller ihållande ljud i dina öron.

Förståeligt nog skulle hörselnedsättning för dig vara särskilt utmanande och livsförändrande. Du kanske redan har provat hörapparater och fortfarande funnit att du har det svårt, men låt inte det hålla dig tillbaka. Din hörapparats förmåga kan påverka hur mycket glädje du tar av din passion, du behöver helt enkelt tjäna din tränade eller begåvade hörselförmåga med den mest kapabla hörseltekniken.

Mezzosopran operasångerska, Janine Roebuck, lever notoriskt med obotlig, progressiv nervdövhet. Janine kan fullfölja sin barndomsdröm om att bli operasångerska tack vare utvecklingen av hörapparatteknik och är en global stjärna trots sitt svåra hörseltillstånd.

När Janine fick sina Oticon Opn hörapparater, genomförde hennes audionom ett musiktest med en rudimentär uppsättning högtalare. Janine kommenterade:

"När min audionom testade mig för musik blev jag fruktansvärt känslosam eftersom jag inte hade hört den klarhet i musik som Oticon Opn lät mig höra på flera år och år. Det hade precis blivit en kakofoni av ljud, men där hörde jag alla individuella instrument igen mycket tydligare än jag hade gjort på så länge."

Du kan höra Janine berätta om sin fantastiska upplevelse med hörapparaten Oticon Opn i videon nedan:

Ringande i öronen eller havets lugnande musikaliska ljud?

Du kanske blir förvånad över faktumet att cirka 80 procent av alla personer med hörselnedsättning också lider av tinnitus och 80 procent av de med tinnitus också har någon form av hörselnedsättning.

Om du upplever ringningar i öronen, ett surrande ljud eller susande ljud kan du mycket väl ha en hörselnedsättning och det är väl värt att söka professionell medicinsk rådgivning från din vårdcentral, audionom eller en ÖNH-läkare.

Det finns många sätt att lindra symtomen och en av de bästa behandlingarna är ljudterapi – att komplettera ljudet av tinnitus med mer behagliga ljud för att acceptera och ofta också minska tinnitusirritationen – även musik kan spela en viktig roll och lindra besvären.

Att ta sig tid att koppla av och lyssna på din favoritmusik kan vara skillnaden mellan en orolig natt eller en god natts sömn.

Oavsett om du har en underliggande hörselnedsättning eller inte, kan hörapparater faktiskt hjälpa till att lindra dina symtom. Hörapparaten Oticon Opn erbjuder en mängd olika behagliga ljud, som havsljud eller bredbandsljud för att flytta ditt fokus bort från din tinnitus.

Läs mer om Tinnitus SoundSupport ™ 

“Jag tror att musik i sig är helande.” – Billy Joel

Kanske är musik faktiskt den bästa medicinen och skratt borde hamna till andra plats?

Musikens kraft och inflytande är omätbar. Om du inte kan njuta av att lyssna på musik längre, överväg att boka en tid för ett hörseltest. Du kommer inte att ångra dig.