Hur mycket kostar hörapparater?

Lästid: 5 min.
16-10-19


I det här inlägget försöker vi förklara varför kostnaden för hörapparater kan variera så mycket och varför vissa hörapparater kostar mer än andra.

Det finns flera faktorer som påverkar priset på hörapparater. Dels påverkar självklart modell samt prestandanivå priset och här finns det mycket att välja mellan så att du hittar en modell som passar dig och dina förutsättningar. Något som också påverkar priset på hörapparater är att vi i Sverige har en hörselvård som inte ser likadan ut över hela landet utan sortiment och ersättningsnivåer kan skilja sig beroende av var i landet du bor. För att få korrekt information om sortiment och ersättningsnivåer rekommenderar vi att du kontaktar hörselvården där du bor. 

Nedan listar vi en rad faktorer som påverkar kostnaden för hörapparater;

Tidigare fick användare bära omkring på tunga apparater för att förbättra sin hörsel med bara några decibel.

Dagens moderna hörapparater är kompakta, sofistikerade och i vissa fall nästan osynliga. 

Vi är mycket stolta över våra tekniskt avancerade produkter. Vi har utvecklat hörselteknik som frångår den traditionella brusreduceringstekniken, som begränsar hörsel från en enda riktning, och levererar en 360° ljudupplevelse med våra Oticon Opn-hörapparater. De eliminerar brus och gör det lättare och mindre ansträngande att höra i bullriga miljöer. Tal blir tydligare och vi har löst problemet med återkoppling, det irriterande visslande ljud som användare av traditionella hörapparater ofta störs av. 

Moderna hörapparater kan till och med kommunicera trådlöst med enheter som smartphone och TV. Vi har dessutom utvecklat ny anslutningsteknik, inklusive via internet, för att ansluta din hörapparat till smarta enheter, allt för att göra ditt liv enklare. Att få plats med allt detta i en enhet som är så otroligt liten som en hörapparat kräver naturligtvis betydande forskning och utveckling. 

Vi förbättrar ständigt hörseltekniken och har ett dedikerat forskarteam som arbetar med utvecklingar som kan gynna din hörsel, även om 10 år.  Oticon Återinvesterar årligen stora summor för att utveckla våra produkter så att de kan hjälpa fler att höra ännu bättre.

 

Billigare alternativ till hörapparater, så kallade Personal Sound Amplification Products (PSAP), sitter bakom örat och förstärker allt ljud. De flesta skiljer inte mellan olika ljud, vilket innebär att alla ljud förstärks – inklusive bakgrundsbuller. Det betyder att du på lång sikt riskerar att skada din hörsel mer än du hjälper den. Vi rekommenderar inte ljudförstärkare, framför allt på grund av risken att skada din hörsel ytterligare. Området är i stort sett oreglerat och PSAP:er garanterar inte säkra ljudnivåer. 

 

För inte så länge sedan var hörapparater mer eller mindre samma storlek för alla. Hörapparaterna var inte anpassade efter användarnas specifika behov. En stor skillnad från dagens moderna hörapparater. Dagens hörapparater är komplexa, tekniska enheter, tillverkade för att förbättra din hörselupplevelse och hjälpa din hjärna att tolka ljud! Med den senaste tekniken från Oticon kan hörapparater anpassas optimalt, utan risk för återkoppling (det höga visslandet). En studie visar att man faktiskt uppnår en talförståelse på samma nivå som personer med normal hörsel (Juul Jensen, 2019 och Callaway, 2019)

Innan du får dina hörapparater kommer du att genomgå en utvärdering för att se till att du får rätt hörapparat för just dina behov. Du börjar med att besöka en audionom på en hörselklinik som identifierar dina exakta behov. Du kanske har tinnitus, vilket gör dina behov helt annorlunda än personer som inte kan följa med i samtal i bullriga situationer, eller personer som inte kan följa samtal även i tysta situationer. Att välja rätt hörapparat kan verka svårt, därför ska du låta en audionom hjälpa dig. I samspråk med dig skräddarsyr din audionom anpassningen efter dina önskemål och behov.

Om du vill veta kostnaden på hörapparater rekommenderar vi att du besöker en audionom för att ett samtal om dina behov och de olika alternativ som finns. I många fall får du prova flera hörapparater innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Hitta en hörselklinik nära dig.