Hur du kommer igång på bästa sätt med dina hörapparater

Lästid: 4 min.
29-01-20

Många hörapparatsanvändare vittnar om en allmän förbättrad livskvalitet. Bra hörsel möjliggör så mycket av det som gör livet fantastiskt – många användare upplever fördjupade relationer med nära och kära och får ut mycket mer av socialt umgänge.

  

Du kanske har störts av buller och folkmassor. Med hörapparater kan du se fram emot att delta i meningsfulla samtal med vänner och familj med mindre ansträngning, oavsett miljö. Skulle det inte vara trevligt att bli exalterad över en social sammankomst, istället för att oroa dig för om du kommer att kunna höra vad folk säger eller inte? 

"Låter världen verkligen så här?" är en vanlig tanke.

Alla förändringar är inte enkla. Det kan ta ett tag att vänja sig vid att använda hörapparater och du kan uppleva en viss sensorisk överbelastning. "Låter världen verkligen så här?" är en vanlig tanke. Det gör den  och du kommer snart att vänja dig vid och uppskatta alla ljud som världen har att erbjuda.

Vi har satt ihop tre tips för att hjälpa dig komma igång på bästa sätt med dina hörapparater.

 

Det är viktigt att du bär dem under större delen av dagen. De verkliga fördelarna med hörapparater uppnår du bara om du använder dem hela tiden, även om det känns lite obekvämt i början. I början kan det hända att du glömmer att ta på dig dina hörapparater. I så fall kan du lägga en lapp på ditt nattduksbord eller en påminnelse i mobilen.

Använd dem när du är hemma och varje dag. Du kommer att märka att det finns ljud i ditt hem som du kanske inte har hört på ett tag – rinnande kranar, knarrande trappor, skramlande från bestick. Dessa kan överraska dig i början men kommer snabbt att bli en naturlig del av ditt liv. 

Du kan titta på dina favoritprogram på TV och gå och handla, med andra ord, leva ett helt normalt liv.

 

Att prata med andra människor, både öga mot öga och i telefon, är en positiv upplevelse för de flesta nya hörapparatsanvändare. Helt plötsligt är talet tydligt och fokuserat och du kan delta i samtal på ett helt annat sätt än tidigare

Om din hörselnedsättning är grav kanske du har undvikit att prata i telefon sedan en tid. Samtal öga mot öga kan vara lättare eftersom du kan läsa den andra personens gester och kroppsspråk. Att prata i telefon är lite annorlunda, men återigen är det en ansträngning som är både givande och viktig för att bygga och förbättra sociala kontakter – och med hörapparater går det mycket lättare.

 

Att föra dagbok över dina första upplevelser med hörapparater kan hjälpa dig att samla dina tankar och hålla reda på alla dessa nya intryck. Det fungerar också som ett utmärkt hjälpmedel nästa gång du besöker din audionom. 

Anteckna de ljud som är nya för dig och hur du reagerade. Vilka nya ljud har du lagt märke till? Är några speciella ljud eller situationer obehagliga? Hur känns det rent fysiskt att använda dina hörapparater – känns de bekväma?

Dessa tankar kan hjälpa dig med användandet av dina hörapparater framöver. Och om det behövs några justeringar kommer din audionom att ha nytta av dina anteckningar. 

En sista sak: Om känner dig överväldigad av dina hörapparater är det helt okej att ta av dem när du behöver en paus från allt ljud. Med ihållande användning kan din hjärna anpassa sig till ljud på ett ganska anmärkningsvärt sätt. Under tiden ska du känna dig fri att ta ut dem och sätta tillbaka dem igen när du är redo. 

 

Förmodligen kommer din audionom be dig att komma tillbaka på ett uppföljningsbesök för att finjustera dina hörapparater. Det är här du kommer att finjustera dina hörapparater baserat på dina senaste upplevelser.

Använd det här tillfället för att ställa alla frågor du kan ha och dela med dig av eventuella problem. Det kan vara bra att ta med din dagbok och även en nära släkting eller vän. De kanske har lagt märke till något viktigt med din hörsel också.