Kan förkylningar orsaka hörselnedsättning?

Lästid: 2,5 min.
13-12-22

Kan en förkylning påverka din hörsel?

Vintersäsongen för med sig många fantastiska saker, jul- och nyårs-helgen, mysiga stunder med vänner och familj – kanske till och med snö. Men vintern för ofta med sig ovälkommet besök också - förkylningar.

De flesta skulle hävda att förkylningar är påfrestande. Du kan ha hosta eller snuva, feber och till och med förlora din förmåga lukt- och smakkänsla. Men kan det påverka din hörsel också?

Svaret är ja - förkylningar kan påverka hörseln. Förkylningar kan orsaka tillfällig eller permanent hörselnedsättning.

Tillfällig hörselnedsättning

Orsaken till att hörselnedsättningen kan vara tillfällig eller permanent beror på vad som händer i örat och det kan vara svårt att avgöra om ditt virus har orsakat permanent skada på din hörsel.

När du är förkyld kan vätska ansamlas i mellanörat, vilket hindrar ljudet från att nå trumhinnan. Örontrumpeten är en kanal som leder från dina öron till näshålan och kan bli blockerad. Denna typ av hörselnedsättning kallas konduktiv hörselnedsättning. Det är samma typ av hörselnedsättning som du kan ha upplevt under flygresor. Det beror på att örontrumpeten också reglerar lufttrycket i mellanörat. Vanligtvis minskar detta din hörsel till cirka 24 decibel, vilket är ungefär samma ljudnivå som när du bär öronproppari. Den goda nyheten är att denna typ av hörselnedsättning försvinner när vätskeansamlingen minskar.

Upplever du hörselnedsättning? Testa vårt kostnadsfria hörseltest

Permanent hörselnedsättning

Om förkylningen leder till en öroninfektion kommer du troligtvis även uppleva en hörselnedsättningi någon grad. Även om en öroninflammation kan vara mycket obehaglig kan den oftast botas. Kontakta alltid din läkare om du tror att du har en öroninfektion.

De flesta öroninfektioner orsakar inte långvariga komplikationer, men om de upprepar sig kan det leda till bland annat lindrig hörselnedsättningii.

Personer med kroniska och långvariga öronproblem bör kontakta en otolaryngolog eller en öron-, näsa- och halsspecialist.

För mer information om behandling mot förkylning och/eller hörselnedsättning, kontakta din läkare eller audionom.
iBoston Medical, Ear Infection and hearing loss Ear Infection and Hearing Loss | Boston Medical Center (bmc.org)

iiMayo Clinic, Ear Infection (middle ear) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616