5 Halloweentips för hörande öron

Årets läskigaste kväll innebär massor av oljud, vare sig det handlar om utklädda barn som tjuter av upphetsning,
vuxna som skriker till när de blir överraskade eller dånande basgångar på dansgolvet.
Kika på våra snabbtips för hur du överlever denna läbbiga kväll.

keep-ears-warm-and-working-well

Håll öronen varma och väl fungerande

När vi befinner oss utomhus i kylan – som t.ex. under bus-eller-godis-rundan i grannskapet – strömmar det mindre blod till våra öron. Detta ökar risken för öroninfektioner, och därför är det klokt att hålla öronen varma med hjälp av öronmuffar eller öronvärmare. Faktum är att du bör håla hela kroppen varm, eftersom även en förkylning tillfälligt kan försämra din hörselnedsättning.

Rykande brasor kan vara irriterande

Under den mörka och kalla Hallowenkvällen är det riktigt mysigt att värma sig vid en brasa tillsammans med familj och vänner. Men tänk på att röken från brasan kan irritera hörseltillstånd som t.ex. tinnitus. Gå inte för nära brasan, och undvik platser där det ryker extra mycket ifall någon i ditt sällskap känner obehag.

Hörselapparater påverkas av kyla

Vi springer inte omkring ute i kylan varje kväll. Så om du eller din familjemedlem eller vän använder hörapparat, kontrollera att dessa superviktiga hjälpmedel är redo att hjälpa er alla att njuta av kvällen fullt ut. Batterilivstiden förkortas i kyla, och därför är det klokt att ta med sig extra batterier.

Festa på ett sätt som alla kan ha glädje av

När uppspelta spöken och häxor släpper loss på dansgolvet, kan festen bli mycket högljudd. För att säkerställa att även människor med hörselproblem kan delta i allt det roliga, kan det vara klokt att inte låta volymen bli alltför hög. Det hjälper alla att kunna hänga med i samtal och minskar behovet av att skrika till varandra. Det bidrar även till att eliminera obehaget för personer med hörselproblem som t.ex. hyperakusi – en stark känslighet för vissa frekvenser och volymnivåer. Och om någon behöver kunna läsa på läppar, se till att rummen är väl upplysta.

Se upp! Fyrverkerier smäller lika högt som gevärsskott

Ett par rejäla smällar hör till det roliga, men exploderande raketer och smällare överstiger ofta 120 dB – långt över den säkra gränsen på 85 dB. Det räcker med att befinna sig i närheten av exploderande fyrverkerier i några minuter för att riskera att drabbas av en hörselnedsättning, så håll dig på ett säkert avstånd. Och om du känner dig tveksam, använd öronproppar eller något annat hörselskydd.

 • Därför är barns hörsel viktig

  Ditt barn använder hörseln för att lära sig tala, läsa och skriva, och inte minst för att utveckla sociala färdigheter.

 • Barnets miljö och sociala liv

  Hörseln är viktig för att utveckla den sociala förmågan och kunna kommunicera i olika omgivningar.

 • Jag har ett problem

  Har du problem med dina hörapparater? Här hittar du lösningar på de vanligaste problemen.

 • Hitta en hörselklinik

  En audionom kan testa din hörsel och ta fram en behandling som passar dig