Håll öronen på gott humör på

nyårsafton

I takt med att klockan tickar ner mot det nya året ökar spänningen, för att till slut explodera med ett spektakulärt fyrverkeri.

För användare av hörapparater och alla andra som är ute sent för att välkomna det nya året, är det viktigt att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Varning! Fyrverkerier låter lika högt som gevärsskott

Fyrverkerier är kul och hör till vid vissa tillfällen, men varje exploderande fyrverkeripjäs eller smällare kan lätt överskrida 120 dB, vilket är långt över de 85 dB som anses vara en säker ljudnivå. Bara några minuter i närheten av exploderande fyrverkeripjäser kan orsaka hörselskada, så se till att hålla dig på säkert avstånd.

Förbered dina hörapparater på hög ljudnivå

Användare av hörapparater bör justera sina programinställningar för bullerreduktion, eller välja en lägre nivå i musikinställningarna. Om instrumentet inte har den här funktionen kan ett par ljuddämpande öronmuffar hjälpa. Hörapparaten kan också stängas av helt. 

Överväg att använda hörselskydd

Experterna är överens om att det är farligt att utsätta sig för ljudnivåer över 85 decibel under en längre tid. Använd hörselskydd om fyrverkeriet ska pågå länge, om du vill vara nära fyrverkeriet, eller om du är det minsta osäker på om din hörsel är skyddad. Som tur är kan du enkelt skydda hörseln. Öronproppar av skumgummi är billiga, enkla att använda och finns att köpa på apotek. De kan reducera ljudnivån med upp till 35 decibel, men kontrollera informationen och anvisningarna på förpackningen.

Små öron kräver extra skydd

Om det är för högt för dig är det definitivt för högt för dem. Barns öron är känsligare än vuxnas och kan skadas lättare av höga ljud. Hörselnedsättning påverkar också barn mer eftersom det inverkar på deras kognitiva utveckling. Köp öronproppar för barn på apoteket eller hörselskydd på ett byggvaruhus.

keep-ears-warm-and-working-well

Håll öronen varma så att de fungerar bra

När vi är utomhus i kylan minskar blodcirkulationen i öronen. Det här ökar risken för öroninfektioner, så det är klokt att hålla dom varma med hjälp av öronvärmare, öronmuffar eller hörselskydd. Det är faktiskt en bra idé att hålla hela kroppen varm; en förkylning kan också temporärt påverka hörseln.

Hörapparater påverkas av kyla

Det är inte varje dag vi är ute i kylan mitt i natten. Så om du eller dina närmaste har hörapparat bör ni kontrollera att de här mycket viktiga enheterna klarar av uppgiften trots de tuffa förhållandena. Batteriets livslängd minskar vid kall väderlek, så det är en bra idé att ta med sig reservbatterier.

Vila hörseln på nyårsdagen

Efter en period med hög ljudnivå, som under ett fyrverkeri, behöver hörseln tid att återhämta sig i en tyst miljö. Experter rekommenderar att man vilar hörseln minst 16 timmar efter en period med hög ljudnivå. Ännu längre är bättre. Om du inte vilar hörseln under minst 16 timmar ökar risken för permanent hörselskada.

Hitta en hörselklinik nära dig

 • Hur bra hör du?

  Tänk på de här vardagssituationerna och hur de påverkar dig. Det här korta frågeformuläret kan hjälpa dig att lära dig mer om din hörsel och om du eventuellt behöver genomgå en hörselundersökning. Påbörja testet.

 • Skydda din hörsel

  Hörselnedsättning orsakad av buller är den enda typen av hörselskada som vi kan undvika. Få reda på hur det kan inträffa – och hur du undviker att drabbas.

 • Bättre hörsel – Vad kan jag göra?

  Om du har svårt att höra är det en bra ide att låta en audionom undersöka din hörsel. Ett besök tar inte lång tid och är helt smärtfritt. Läs om vad som händer på hörselkliniken.

 • Hitta en hörselklinik

  En audionom kan testa din hörsel och ta fram en behandling som passar dig