Tinnitus

Tinnitus är vanligt - omkring 10 % av alla människor upplever ständiga besvär.

Tinnitus går inte att bota, men det finns sätt att kontrollera och lära sig att leva med besvären. 

 

 

Vad är tinnitus?

Tinnitus kan upplevas som ett ringande, surrande eller väsande ljud och kan vara tillfälligt eller permanent. Alla som lider av tinnitus upplever ljuden och besvären olika.

Man uppskattar att 80 % av alla personer som lider av tinnitus också har någon grad av hörselnedsättning. Men även om besvär med tinnitus ofta är relaterade till en hörselnedsättning är det inte en sjukdom. Tinnitus är ett symptom som kan uppkomma av många olika faktorer, men kan även uppstå utan något specifikt skäl. Besvären kan ha stor negativ inverkan på personens livskvalitet eftersom tinnitus ofta orsakar stress, ångest och sömn-svårigheter. Första steget mot att ta kontroll över din tinnitus är ett möte med en audionom som kan ta fram en behandlingsplan som fungerar för dig.

Det finns många orsaker till tinnitus

Tinnitus kan uppstå var som helst mellan innerörat och hjärnan och besvären kan vara tillfälliga eller permanenta.

Det är fortfarande osäkert vad som orsakar tinnitus, men det troliga är att det är ett stort antal faktorer som orsakar besvären, vilket även gäller för hörselnedsättning. Tinnitus kan även uppstå utan något specifikt skäl.

 • Exponering för höga ljud
 • Åldrande
 • Plötsliga höga ljud
 • Skador på huvud eller nacke
 • Reaktion på medicin
 • Känslomässig eller annan stress
 •  

  Läs mer om orsakerna till hörselnedsättning

  Tinnitus och hjärnan

  När vi hör överförs ljudvågor genom hörselgången till mellanörat och sedan vidare till hjärnan. Hårceller i innerörat omvandlar ljudvågorna till elektriska impulser som överförs till hjärnan. Hjärnan tolkar och ger signalerna en innebörd, så att du kan förstå de ljud du hör.

   

  Hur kan jag höra ljud som inte finns?

  Även om orsakerna till tinnitus varierar, så tror experter att tinnitus i många fall är resultat av skador på hårceller i innerörat. Experterna tror att hjärnan ibland missuppfattar de minskade signalerna från örat, vilket resulterar i en upplevelse av ett ljud — tinnitus — som egentligen inte finns. Kontakta alltid en audionom eller annan hörselspecialist när du upplever tinnitussymptom.

  Läs mer om hur BrainHearing förändrar sättet du hör på

  Kontakta en audionom 

   

  Hur behandlas min tinnitus?

  Även om din tinnitus inte kommer att försvinna helt finns det många sätt att minska besvären och ta kontroll över hur det störande ljuden påverkar ditt liv. Alla upplever ljuden och besvären olika, men din audionom kan hjälpa dig genom använda en unik kombination av utbildning, rådgivning och ljudterapi.

  Ladda ner guiden för att bättre förstå och hantera din tinnitus.

  Ladda ner guiden

  Ljudterapi lindrar tinnitus

  Metoden att lägga till behagliga ljud till dem du redan hör kan minska besvären med tinnitus eftersom det hjälper dig att rikta uppmärksamhet mot de ljud som du önskar höra i stället för de obehagliga ljuden i ditt huvud. Tänk dig ett rum med endast en fiol som spelar. Du kan bara fokusera på ljudet från fiolen, men om lägger till fler instrument blir ljudet från fiolen mindre påträngande och utgör en del av det totala ljudet.

  Läs mer om Tinnitus SoundSupport

  Hörapparater som spelar lindringsljud

  Med Oticons hörapparater styr du över din tinnitus med hjälp av en mängd olika lindringsljud som vitt brus och lugna, havsliknande ljud. Styr ljuden diskret i dina Oticon-hörapparater med hjälp av Oticon Companion-appen för iPhone och Android.

  Justera ljuden efter dina behov i olika situationer. Du kan även streama alternativa tinnituslindrande ljud trådlöst, som din favoritmusik, ljudböcker, podcasts eller avslappningsprogram.

  Läs mer om hörapparater från Oticon

  Diskret och praktisk kontroll av lindringsljud

  Med appen Oticon Companion kan användare av Oticons hörapparater justera sina lindringsljud enkelt och diskret.

  Läs mer

  Ladda ner appen Oticon Companion

  Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_135x40android

  Apple, Apple-logotypen, iPhone, iPad och iPod är varumärken som tillhör Apple Inc., registrerade i USA och andra länder. App Store är ett tjänstevarumärke som tillhör Apple Inc. Android, Google Play och Google Play-logotypen är varumärken som tillhör Google LLC.

  • Så fungerar hörseln

   Vi hör med vår hjärna – inte med våra öron. Läs mer om hur hörseln fungerar

  • Tinnitus

   Vad är tinnitus, vad är orsakerna och hur kan man lindra besvären

  • Få hjälp

   Har du en hörselnedsättning finns mycket hjälp att få. Vi hjälper dig att välja rätt hörapparater för just dina behov

  • Hitta en hörselklinik

   Din audionom genomför hörseltest och tar fram en behandling som passar dig