Hör ljud utan att skada hörseln

Lästid: 3 min.
20-12-18

Ljud och buller gör världen intressant och levande. Ljud kan också hjälpa oss att koppla av. Men hur skyddar vi vår hörsel? Läs mer nedan och ta del av tips från experter.

 

Med hörlurarna på kan vi slappna av med en podcast eller avkopplande musik, eller stänga världen ute på ett fullsatt tåg. Men sådana ljud kan skada vår hörsel också.

Idag lever 466 miljoner människor med en hörselnedsättning.* Världshälsoorganisationen (WHO) förutspår att 900 miljoner människor kan ha nedsatt hörsel år 2050.*

 

b2c-oticon-blog_post-image_how_to_make_listening_safer_who_prediction

 

Därför har WHO publicerat en ny rapport - Make Listening Safe (säkert lyssnande) - med avsikt att hjälpa dig undvika bullerrelaterad hörselnedsättning.

Så hur kan du säkerställa att ditt lyssnande är säkert? Här är några råd och information från experter.

Vi älskar våra hörlurar

Vi älskar våra de enheter vi använder för att lyssna på musik. Idag är det vanligt att se människor med hörlurar i öronen eller på huvudet. De hjälper oss att slappna av utan att störa andra, samtidigt som vi studerar eller bara vilar.

Det är dock viktigt att hålla volymen på en säker nivå. Enligt WHO kan volymen i hörlurar nå samma nivå som en rockkonsert. Faktum är att 1,1 miljarder människor över hela världen riskerar att skada hörseln pga. skadliga ljudnivåer.

Tips för att lyssna säkert: Om din enhet har en färgindikator som visar när volymen närmar sig farliga nivåer, se till att den inte lyser röd.

Vad är en säker hörlursvolym?

Vad är säkert lyssnande? Säkert lyssnande beror på olika saker, men vi börjar med volymen.

I den nedre, gröna, änden har vi säkra ljud som vanliga samtal eller en dammsugare.

Vid 85 decibel börja hörseln försämras efter en lång exponering för kontinuerligt ljud. Ljudet från personliga ljudenheter kan variera från 75 dB ända upp till 136 dB.

Tips för att lyssna säkert: Ladda ner en ljudnivåapp för din smartphone för att läsa av ljudnivån där du befinner dig.

 

b2c-oticon-blog_post-image_how_to_make_listening_safer_headphones

Men det är inte bara volymen, det är varaktigheten också

När ljudnivån når 85 decibel – t.ex. på en vältrafikerad väg – börjar den tid dina öron utsätts för ljudet att ha betydelse. Den maximala, säkra exponeringstiden är åtta timmar under 85 decibel.
Men när ljudnivån når upp till de 104 dB, som kan vara på nattklubbar och barer, och elverktyg som t.ex. motorsågar, tar det bara 15 minuter innan du riskerar att få hörselskador.

Tips för att lyssna säkert: När du använder hörlurar under långa perioder, var särskilt noga med att inte höja volymen för mycket.

Finns det varningstecken för hörselnedsättning?

Tänk om vi kunde känna när vår hörsel är i fara! Tyvärr finns det inget tillförlitligt sätt att veta helt säkert om du riskerar en hörselnedsättning. Det finns dock varningstecken som du definitivt bör vara vaksam på.

 

b2c-oticon-blog_post-image_how_to_make_listening_safer_tinnitus

3 varningstecken på att din hörsel kan vara i fara


 1. Ringande öron, även kallat tinnitus. Ringande eller tjutande öron efter att du exponerats för högt ljud är en tydlig indikation på att de har utsatts för för hög volym.
  Vad är tinnitus?

 2. Ett annat varningstecken är "dämpad" hörsel, kallad tillfällig hörselnedsättning. Det kan inträffa efter en högljudd händelse som en konsert, ett biobesök eller till och med ett träningspass.
  Vad är hörselnedsättning?

 3. Omgivande ljud kan vara för höga om du och personerna runt omkring dig behöver höja rösten för att göra sig förstådda.

Tips för att lyssna säkert: Om du märker något av dessa varningssignaler, undvik höga ljud tills din hörsel har återgått till det normala. Använd hörselskydd nästa gång du är i en liknande situation.

3 sätt att förhindra hörselnedsättning

Bullerrelaterad hörselnedsättning kan undvikas. Du måste helt enkelt vara medveten om bullerexponeringen och försöka minimera den när den närmar sig farliga nivåer.

 1. Använd välanpassade och brusreducerande hörlurar
  Eftersom en bra passform hindrar ljudet från att läcka ut kan du höra tydligt utan att behöva höja volymen till farliga nivåer.

 2. Använd öronproppar (och sätt i dem korrekt)
  Använd öronproppar om du vet att du kommer att vara på en bullrig plats eller delta i en bullrig aktivitet. Korrekt insatta öronproppar kan hjälpa till att minska exponeringsnivån avsevärt, ända upp till 45 decibel.
  Skydda din hörsel

 3. Ta lyssningspauser
  Oavsett om du är på en högljudd plats eller lyssnar på en ljudbok under en lång flygresa, är det en bra idé att låta öronen vila då och då. Det minskar den kontinuerliga exponeringen och ger dina öron en chans att återhämta sig.

Och slutligen … övervaka din hörselhälsa

Ta ett hörseltest för att utvärdera din nuvarande hörsel. Det ger dig sinnesfrid och insikter om utmaningar du kanske inte tänkt på. Med regelbundna hörseltester kan du och din audionom följa hur din hörsel utvecklas över tid och hantera förändringarna den på rätt sätt.

Hitta en hörselklinik nära dig

 

*World Health Organisation (WHO), Deafness and Hearing Loss Fact Sheet – March 2018