Din guide till socialt liv med din hörselnedsättning

Lästid: 5 min.
23-04-18

När din hörsel försämras påverkas din förmåga att följa med i samtal, oavsett om det är under en familjemåltid, en kväll ute med vänner eller ett biobesök.

Delta i samtal igen

Svårighet att höra vad andra säger gör det också svårare att vara delta aktivt i intressanta samtal. Din hörselnedsättning gör att du missar många subtila signaler. Personer med normal hörsel uppfattar när en annan person vill tala, eftersom de lägger märke till sådant som att den andra personen tar ett andetag för att börja prata.

För att hålla dig aktiv måste du kunna delta i samtal. Och därför måste du höra bra.

Om du har en hörapparat kan din audionom finjustera den efter dina speciella behov. Om du inte har skaffat en hörapparat ännu kan din audionom ge dig råd om möjliga alternativ.

När många pratar samtidigt blir det en röra!

Du kanske tycker att samtal öga mot öga går bra. Det är mindre störande ljud, det är lätt att förstå vem som ska tala och man är i i de flesta fall nära varandra.

Men varje ny person som tillkommer tillför mycket mer komplexitet. Under en måltid med släkt och vänner sker det snabba hopp mellan olika ämnen. Man hoppar in och lämnar samtalen fram och tillbaka. Man pratar i mun på varandra över hela rummet. Ibland blir de livligt och  man talar fortare.

Personer med hörselnedsättning har svårare att hantera sådana situationer. Här följer några enkla och praktiska tips.

Se våra tips för en trevlig familjemåltid

Så jag behöver bara mer volym?

Tyvärr är det inte så enkelt. Att höja volymen är bara en del av svaret – det handlar också om att hantera buller och fokusera hörseln. Buller tar över din värld. Om du har hörselproblem kan det vara svårt att skilja olika ljud åt, vilket gör det svårare att fokusera.

Bakgrundsljud och tal blandas ihop till en vägg av ljud. Du hör att folk pratar men har svårt avgöra var talet börjar och slutar. Det beror på att du hör alla ljuden men inte kan fokusera på ett visst ljud.

Du har även svårt att avgöra varifrån ljud kommer, vilket gör det svårt att växla uppmärksamhet snabbt. Det blir allt svårare att välja vad du vill lyssna på.

För att höra bra behöver du kunna ignorera vissa ljud så du kan fokusera på vad du vill höra.

Se video: Hörapparaten som hanterar buller på ett helt nytt sätt

 

 

Kaféer och restauranger är komplexa miljöer

När du pratar med någon och det inte finns andra personer som stör hör ni varandra tydligt. Men på bullriga platser som restauranger och andra offentliga platser blandas ljudet du vill höra med andra ljud. Skrammel från köket, prat från andra bord och musik i högtalarna stör din uppmärksamhet.

Det blir svårare att skilja på bruset och enskilda ljud. Men det är inte omöjligt, så länge du är medveten om utmaningarna.

Ett bra tips är att be om ett lugnt bord på avstånd från bullret. Om du har hörapparater med Bluetooth® kan en personlig mikrofon överföra den andra personens röst direkt till dina öron.

Läs mer om ConnectClip - din personliga mikrofon

Anslut till föreställningar, biografer, kyrkor m.m.

Att ha ett aktivt, socialt liv innebär bland annat att gå med vänner och familj på bio och teater. Eller kanske föreläsningar eller presentationer. På sådana platser kan din hörselnedsättning innebära vissa problem. Lyckligtvis har många offentliga platser en inbyggd s.k. teleslinga. Teleslingan skickar ljudet direkt till mottagaren i vissa hörapparater. Denna mottagare kallas telespole.

Med behandling blir det lättare att umgås.

Om du har hörselnedsättning måste din hjärna arbeta mer intensivt för att förstå ljud vid sociala evenemang som livliga middagsfester och bröllop. Det blir mer tröttsamt eftersom du måste hantera flera samtal som pågår snabbt och oförutsägbart. Lägg sedan till buller från köket och andra samtal runt omkring.

Din hjärna är ett fantastiskt verktyg och kan utnyttja minnet för att automatiskt fylla i missade ord och ljud så att du kan förstå helheten. Men det kräver en betydligt större mental ansträngning.

Så vad gör man?

Man hör med hjärnan, inte med öronen

Öronen fångar in ljuden. De fångar in alla ljud omkring dig hela tiden – även när du sover. Men det är din hjärna som tolkar ljuden. Din hjärna bestämmer vad den ska fokusera på och sådant som ska filtreras bort.

Vår hjärna har den fantastiska förmågan att fokusera på ljud av intresse och ignorera allt annat. Det kallas ”selektiv uppmärksamhet”. Det är hjärnans eget brusreduceringssystem och det är mycket effektivt. Men när din hörsel försämras får din hjärna tillgång till mindre information för detta system. Det blir svårare att hänga med i samtal och vad som händer i omgivningen.

Om du har en hörselnedsättning kräver samtal mer mental energi. Kanske har du märkt att du blir extra trött på kvällen. Ju mer buller och komplexitet hjärnan måste arbeta med, desto större ansträngning krävs.

Läs mer om hur du använder hjärnan för att höra