Hur fungerar hörapparater med Bluetooth®?

Lästid: 3 min.
11-06-20

Med Bluetooth-tekniken i våra vanliga enheter kan vi prata och överföra data trådlöst. Dessa data kan vara allt från tal, kommandon och filer. Du kanske känner till det från dina headset, spelkontroller och framför allt mobiltelefoner. Det är också en viktig teknik i hörapparater.

 

Två Bluetooth-standarder.

Det finns två olika Bluetooth-tekniker: klassisk Bluetooth och Bluetooth Low Energy (BLE). Vi använder den senare som standard i våra hörapparater.

Klassisk Bluetooth-teknik utvecklades ursprungligen för trådlösa headset. Bluetooth Low Energy-teknik däremot är en senare teknik och har den stora fördelen att förbruka betydligt mindre ström. Det ger en längre batteritid för dina hörapparater, vilket är anledningen till att den av många anses som den framtida standarden för Bluetooth-anslutningar.

Bluetooth Low Energy används redan i många mobila Apple-produkter, bl.a. iPhone. Vi använder även Bluetooth Low Energy i Oticons hörapparater pga. möjligheten att ansluta till två hörapparater samtidigt. Därför går det redan att streama ljud direkt från Appletelefoner till Oticon hörapparater - både telefonsamtal, musik och andra ljudkällor.

Klassisk Bluetooth-teknik används dock fortfarande i de flesta Android-enheter. Eftersom den här tekniken förbrukar mycket mer ström fungerar den inte i många hörapparater - vilket omöjliggör direkt ljudöverföring från Android-telefoner till hörapparater.

Android lanserade Audio Streaming for Hearing Aids (ASHA)-funktion i slutet av 2019, och även om den än så länge bara fungerar på en handfull mobiltelefoner kommer Android-användare snart ha samma streamingalternativ som Apple-användare.

Oticon ConnectClip kan förbättra din upplevelse

Så vad gör du under tiden om dina hörapparater inte kan ansluta till din Android-telefon? Det är här Oticon ConnectClip kommer in i bilden!

ConnectClip är en enhet för att trådlöst ansluta din mobiltelefon (Android eller iPhone) till dina Oticon-hörapparater. Den har tvåvägsljud, vilket innebär att den kan streama din röst tillbaka till din telefon och möjliggöra hands-free-samtal.

Det är också användbart i situationer där du behöver ha direkt tillgång till någons röst – till exempel i en bullrig miljö. Den fungerar som en liten mikrofon som personen du pratar med kan bära så att deras röst streamas direkt till dina hörapparater.

Läs mer om ConnectClip

Om du vill veta mer om hur du kan ansluta dina hörapparater till din vardagsenheter, inklusive telefon och tv, följ den här länken för att läsa vårt blogginlägg om Oticon trådlösa anslutningar.