För- och nackdelar med "osynliga" hörapparater

Lästid: 4 min.
23-06-22

Du har en hörselnedsättning och din audionom rekommenderar att du börjar använda hörapparater. Med dagens teknik finns det flera hörapparatmodeller att välja mellan, varav några är nästan helt osynliga. Men vilken hörapparat är rätt för dig?

I-örat-hörapparater är ett av alternativen för en diskret hörapparat som passar formen på din hörselgång.

Du kan välja mellan många olika modeller beroende på graden av hörselnedsättning och dina personliga preferenser. De två minsta och mest diskreta modellerna är:

  • CIC (completely-in-canal): hörapparaten sitter helt inne i hörselgången, inte i ytterörat.

  • ICI (invisible-in-canal): hörapparaten sitter ännu djupare i hörselgången och är ibland färgad svart för att synas ännu mindre i örats skugga.

Det kan vara lockande att välja de mest diskreta modellerna för utseendets skull. Dessa modeller passar de flesta användare, men är de lämpliga för dina behov?

Här är några för- och nackdelar med dessa hörapparater.

Fördelar med "osynliga" hörapparater

  • De är mycket diskreta och ett bra val om du vill åtnjuta god hörsel utan en synlig hörapparat. De har inga externa ljudslangar eller ljudkablar. De är lätta och bekväma eftersom de är specialanpassade för användarens öron.

  • Placeringen i hörselgången tillåter användning av glasögon, hatt, telefon, öronsnäcka och hörlurar utan problem. Dessutom skyddas hörapparaten av ytterörat, vilket gör den mindre känslig för vindbrus.

  • I-örat-hörapparater är lämpliga för mild till grav hörselnedsättning, vilket innebär nästan alla personer med hörselnedsättning.

  • De är gjorda för att passa din livsstil oavsett om du gillar att ägna dig åt sport, shopping eller något annat.

Några nackdelar med i-örat-hörapparater

  • De kräver lite mer underhåll eftersom fukt och öronvax lättare kommer in i hörapparaten. De små batterierna kan också vara en utmaning för vissa personer med synnedsättning eller begränsad fingermotorik.

  • Om du har en lindrig hörselnedsättning kanske du uppfattar att du hör din egen röst mer än du är van vid eftersom du har ett föremål i örat flera timmar om dagen. Detta kan ta lite tid att vänja sig vid.

  • Mindre hörapparater kan ibland ha begränsade funktioner och prestanda. Framför allt har IIC- och CIC-hörapparater inte plats för två mikrofoner. Två mikrofoner är viktigt när du vill höra bra i situationer med många ljudkällor och bakgrundsljud.

  • Bluetooth-anslutning är inte möjlig i de flesta IIC- och CIC-hörapparater eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med plats. Det går heller inte att använda appen Oticon Companion, som fungerar som en fjärrkontroll och även erbjuder möjlighet för onlinemöte med audionom.

Välj rätt hörapparat för dina behov

I-örat hörapparater är inte lämpliga för alla. Tveka inte att fråga din audionom om råd. Prata om din livsstil och de omgivningar du brukar stöta på i din vardag. På så sätt kan ni komma överens om vilken hörapparat som är bäst lämpad för dig.

Allt börjar med en utvärdering av din hörsel. Att boka tid hos en audionom är enkelt!

Hitta en hörselklinik nära dig