Tonåring till vuxen (12+ år)

Under förändringen från barn till vuxen kommer din tonåring att tillbringa mer och mer tid borta från hemmet i växlande miljöer: skola, idrottshallar, caféer, hemma hos sin bästis, osv. De behöver vara i kontakt med sina vänner och med världen. Alla dessa miljöer och situationer kräver ett utmärkt hörselstöd.

”Vem är jag?” växlande humör och nära vänskap

När barndomen tar slut och omvandlingen till vuxen börjar, kommer du se en förändring i ditt barns personlighet och beteende. De kommer tillbringa mer och mer tid hemifrån, och deras närmaste vänner är det viktigaste för dem.

Under dessa år växer ditt barns hjärna fortfarande, och deras centrala hörselsystem är inte helt färdigutvecklat än. De kan ofta visa tecken på att vara överväldigade och förvirrade. Hur bra de lyckas definiera sin egen roll beror på hur de lyckats under den föregående utvecklingsfasen. Din tonåring kommer börja ifrågasätta dina regler och värderingar, såväl som de som finns i samhället. De kommer dela med sig mindre med dig, eftersom de vill ha ett privatliv och frihet. Det här kan göra att du känner dig rädd, eftersom du inser att du inte längre kan skydda dem lika mycket.

Utmaningar och hur du kan hjälpa

Målet i denna fas är att din son eller dotter ska bli en kompetent språkanvändare, som kan planera, kommunicera och hantera avancerade sociala färdigheter.

Hörapparater

Under denna period är det viktigt för ungdomar och unga vuxna att minimerar missförstånd genom att dra slutsatser och med välutvecklade och pragmatiska färdigheter. För detta är det mycket viktigt att hörapparater alltid används – men du kommer vara mindre och mindre medveten om vad ditt barn gör. Under denna period när individualitet skapas kommer fler funderingar om hur din tonåring känner, ser ut och uppfattas. De vill se häftiga ut och kopiera sina vänner. Det finns en risk att hörapparater inte används eller används i en mindre utsträckning, och diskreta hörapparater är därför viktiga.

De kommer också behöva, och vilja, delta i olika aktiviteter och sammanhang där det finns bakgrundsljud såsom caféer, konserter och fester. I dessa miljöer kan hörapparater hjälpa till med att fokusera och särskilja tal från annat ljud. Låt dem utvärdera sina hörapparater mot slutet av denna fas. Hörapparater för barn med BrainHearing-teknikTM är ett fantastiskt stöd när de är ungdomar och för vuxna finns det även avancerade lösningar för både måttlig och mycket grav hörselnedsättning.

Anslut till världen med digitala prylar

FM-system
När din son eller dotter börjar med högre utbildning kommer de ofta få undervisning i stora salar istället för klassrum. Ett FM-system som är direkt anslutet till deras hörapparater är viktigt så att en student kan höra och förstå det som läraren säger, oavsett var i rummet hen befinner sig.

Läs mer om FM-system

ConnectLine
Digitala prylar och att ha kontakt med världen är viktigt för din tonåring. Deras inspiration och information kommer inte längre bara från dig, utan överallt ifrån. Stöd deras behov av tid själva, och ge dem tid att slappna av i sitt rum med sin favoritmusik eller -spel. ConnectLine-systemet hjälper dem att ansluta till alla sorters olika underhållning. För chattande online eller snack på mobilen, kan ConnectLine också hjälpa dem att enklare kommunicera med vänner.

Läs mer om ConnectLine

Att lämna boet

Är ditt barn redo att ta kontrollen över sitt liv – och sin hörselnedsättning?

Guide
Det är snart dags att släppa taget. Det är viktigt att du respekterar en ung vuxens rätt att göra val angående sitt eget liv. Din roll är annorlunda nu: istället för att vara ”en auktoritet” som styr, ska du se dig själv som ”en mentor” som de kan fråga om råd. Vägled dem mot utbildning och resurser som är relevanta för vuxna med hörselnedsättning.

Gör det möjligt
Innan du skickar iväg ditt unga vuxna barn, är det bra att se till att de kan ta hand om sin hörselnedsättning och sin utrustning, och även komma ihåg att boka in sina egna tider hos hörselkliniken.

 • Support

  Felsökning, hur man byter batterier, rengör dina hörapparater, hur tillbehör för TV, bio och annat används.

 • Därför är barns hörsel viktig

  Ditt barn använder hörseln för att lära sig tala, läsa och skriva, och inte minst för att utveckla sociala färdigheter.

 • Barnets miljö och sociala liv

  Hörseln är viktig för att utveckla den sociala förmågan och kunna kommunicera i olika omgivningar.

 • Hörsellösningar från Oticon

  Utforska våra lösningar med hörapparater för vuxna med mild till måttlig och grav till mycket grav hörselnedsättning.