Tonåring till vuxen (12+ år)

Under förändringen från barn till vuxen kommer din tonåring att tillbringa mer och mer tid borta från hemmet i växlande miljöer: skola, idrottshallar, caféer, hemma hos sin bästis, osv. De behöver vara i kontakt med sina vänner och med världen. Alla dessa miljöer och situationer kräver ett utmärkt hörselstöd.

”Vem är jag?” växlande humör och nära vänskap

När barndomen tar slut och omvandlingen till vuxen börjar, kommer du se en förändring i ditt barns personlighet och beteende. De kommer tillbringa mer och mer tid hemifrån, och deras närmaste vänner är det viktigaste för dem.

Under dessa år växer ditt barns hjärna fortfarande, och deras centrala hörselsystem är inte helt färdigutvecklat än. De kan ofta visa tecken på att vara överväldigade och förvirrade. Hur bra de lyckas definiera sin egen roll beror på hur de lyckats under den föregående utvecklingsfasen. Din tonåring kommer börja ifrågasätta dina regler och värderingar, såväl som de som finns i samhället. De kommer dela med sig mindre med dig, eftersom de vill ha ett privatliv och frihet. Det här kan göra att du känner dig rädd, eftersom du inser att du inte längre kan skydda dem lika mycket.

Utmaningar och hur du kan hjälpa

Målet i denna fas är att din son eller dotter ska bli en kompetent språkanvändare, som kan planera, kommunicera och hantera avancerade sociala färdigheter.

Hörapparater

Under denna period är det viktigt för ungdomar och unga vuxna att minimerar missförstånd genom att dra slutsatser och med välutvecklade och pragmatiska färdigheter. För detta är det mycket viktigt att hörapparater alltid används – men du kommer vara mindre och mindre medveten om vad ditt barn gör. Under denna period när individualitet skapas kommer fler funderingar om hur din tonåring känner, ser ut och uppfattas. De vill se häftiga ut och kopiera sina vänner. Det finns en risk att hörapparater inte används eller används i en mindre utsträckning, och diskreta hörapparater är därför viktiga.

De kommer också behöva, och vilja, delta i olika aktiviteter och sammanhang där det finns bakgrundsljud såsom caféer, konserter och fester. I dessa miljöer kan hörapparater hjälpa till med att fokusera och särskilja tal från annat ljud. Låt dem utvärdera sina hörapparater mot slutet av denna fas. Hörapparater för barn med BrainHearing-teknikTM är ett fantastiskt stöd när de är ungdomar och för vuxna finns det även avancerade lösningar för både måttlig och mycket grav hörselnedsättning.

Anslutning till den digitala världen

Idag när en så stor del av tonåringars identitet utvecklas online är det viktigt att se till att de har åtkomst till medier och information

Trådlös ljudöverföring till hörapparater
Du kan ansluta Oticons hörapparater med Bluetooth®-teknologi till många andra elektroniska enheter. Sedan kan du använda dina hörapparater som hörlurar av hög kvalitet. Du kan även göra hands free-samtal och trådlöst överföra, stereomusik, videosamtal, podcasts, ljudböcker m.m. Med vår kostnadsfria hörapparats-app Oticon ON kan du justera din hörapparats volym, byta program, kontrollera batterinivån och mycket mer med bara ett fingertryck.

Läs mer om anslutning av Oticon hörapparater


EduMic är en klassrumsmikrofon med fokus på lärande
EduMic är en fjärrmikrofon som överför lärarens röst trådlöst till ditt barns hörapparater. Detta är mycket användbart i bullriga klassrum och andra platser, t.ex. på idrottsplatsen när läraren kan befinna sig en bit bort.

Läs mer om EduMic

Att lämna boet

Är ditt barn redo att ta kontrollen över sitt liv – och sin hörselnedsättning?

Guide
Det är snart dags att släppa taget. Det är viktigt att du respekterar en ung vuxens rätt att göra val angående sitt eget liv. Din roll är annorlunda nu: istället för att vara ”en auktoritet” som styr, ska du se dig själv som ”en mentor” som de kan fråga om råd. Vägled dem mot utbildning och resurser som är relevanta för vuxna med hörselnedsättning.

Gör det möjligt
Innan du skickar iväg ditt unga vuxna barn, är det bra att se till att de kan ta hand om sin hörselnedsättning och sin utrustning, och även komma ihåg att boka in sina egna tider hos hörselkliniken.