Vi bygger på omsorg

Historien om Oticon börjar med en mans passion för att hjälpa sin hustru att leva ett bättre liv, utan att hon ska behöva hindras av sin hörselnedsättning. Denna passion för att ge kraft åt människor som behöver hörselhjälp ledde oss genom det förra århundradet, det är den som driver oss nu och det är den som kommer att leda oss in i det nästa århundradet.  

Titta på film

Experience the Oticon history

 • 1902

  Den första kungliga hörapparaten

  Den 9 augusti 1902 bär den danskfödda kronprinsessan Alexandra en hörapparat när hon kröns till drottning av England.

  Året därpå, driven av en brinnande önskan om att kunna hjälpa sin hörselnedsatta fru, reser Hans Demant från Danmark till England för att köpa samma sorts hörapparat.

 • 1904

  Hans Demant importerar de första hörapparaterna till Danmark

  Driven av sin önskan att förbättra livet för sin fru och alla andra människor som hör dåligt, skriver Hans Demant ett kontrakt med General Acoustic Co. och börjar importera och distribuera de första hörapparaterna i Danmark: de elektriska Acousticon-enheterna.

 • 1910

  Hans Demants son William tar över företaget

  Hans Demants son William tar över företaget efter faderns död. William besöker tillverkningsanläggningar USA för att lära sig mer om hur man tillverkar och reparerar Acousticon-hörapparater.

 • 1929

  Den stora depressionen gör avtryck

  I efterdyningarna av första världskriget och den enorma Wall Street-kraschen detta år, införs handelstullar som gör det svårt att importera färdiga varor. William börjar importera ofullständiga enheter utan sladdar eller batterier, och bygger färdigt hörapparaterna i Danmark.

 • 1940

  William tillverkar hörapparatskomponenter i Danmark

  Under andra världskriget (1939-1945) kan William Demant inte importera varor från USA, England eller Frankrike. Han beslutar sig för att tillverka komponenterna till de senaste Acousticon-enheterna i Danmark. Därefter tillverkar han på licens den första dansktillverkade hörapparaten någonsin – Acousticus – en kopia av den ursprungliga Acousticon-modellen.

 • 1946

  American-Danish Hearing Corporation grundas

  Efter en tvist med Dictograph Products (tidigare General Acousticon Company), börjar William Demant samarbeta med den amerikanska hörapparatstillverkaren Charles Lehman. Tillsammans grundar de American-Danish Oticon Corporation, med huvudkontor i Köpenhamn.

 • 1954

  50-årsjubileum

  Oticon firar sina 50 år som företag genom att bjuda in alla 155 medarbetare till ett evenemang i Köpenhamn. Oticon kan med stolthet kalla sig för ledande hörapparatsleverantör till den danska offentliga sektorn.

 • 1965

  Oticon blir globalt

  Oticon expanderar sin globala närvaro med Oticon Corp. i USA. Oticon-företag grundas i Schweiz, Norge, Tyskland, Skottland, Japan, Italien, Nya Zeeland och Frankrike. De största marknaderna utanför Danmark är England och Sverige, och längre fram Kina.

 • 1977

  Oticons första ITE-hörapparat (i örat)

  Sporrad av den internationella utvecklingen, lanserar Oticon sin första ultra-diskreta ITE-hörapparat. Den globala konkurrensen hårdnar.

 • 1991

  Time to Think the Unthinkable 

  Huvudkontoret flyttar till en ny adress på Strandvejen. Under mottot "Time to think the unthinkable", lanseras nya och banbrytande arbetssätt runt i hela företaget.

  Med Lars Kolind och Niels Jacobsen i spetsen, går Oticon in i en ny fas av transformation. Längre fram tar Niels Jacobsen över rodret för att lotsa fram Oticon till internationella framgångar.

 • 1996

  Den digitala vägen

  Oticon lanserar den första fullt ut digitala hörapparaten: DigiFocus. Den avancerade förstärkningen av ljud programmeras så att den passar den enskilda individens hörselnedsättning. Detta förde oss ett steg närmare den fullständigt trådlösa kommunikation vi kan erbjuda idag. 

 • 2004

  Ett sekel av omvårdnad

  Oticon lanserar sin slogan "People First" och är världsberömt inte bara som världens näst största hörapparatstillverkare, utan även för sin organisationsstruktur, lagarbete och syn på sina medarbetare. Oticon firar sitt 100-årsjubileum den 8 juni.

 • 2007

  Hörapparater omdefinieras

  Oticon lanserar Epoq. Nu kan två hörapparater kommunicera kontinuerligt med varandra för att tillhandahålla en mycket verklighetstrogen ljudbild. Den nya lösningen avslöjar mer om ljudens natur och ursprung än andra tillgängliga lösningar, och möjliggör trådlös anslutning till exempelvis mobiltelefoner och musikspelare.

 • 2010

  People First går in i framtiden

  Oticon är starkare än någonsin. People First förblir vårt löfte, och det avspeglar att allt vi gör alltid utgår från de personer vi gör det för.

 • 2014

  Vi hör med vår hjärna

  Nuförtiden understödjer Oticons hörapparater hjärnans sätt att arbeta och förstå ljud.

  Den grundläggande filosofin bakom BrainHearing är att stödja din hjärna genom att ge den de förutsättningar som krävs för att skapa mening från ljud – istället för att trötta ut den med ökad volym.

 • Hitta något av våra kontor

  Utöver vårt huvudkontor i Danmark, har vi kontor och distributörer över hela världen.