Tips för att ha kul på fest när du använder med hörapparat.

Lästid: 1,5 min.
12-10-20

Många av oss ser fram emot en festlig middagsbjudning, ett bröllop eller en fest. Att leva med en hörselnedsättning och använda hörapparater kan innebära att samtal är extra utmanande i sociala sammanhang.

Varför?

Kombinationen av många människor, hög musik, skramlande bestick och livliga samtal kan vara en total mardröm för personer med hörselnedsättning.

Det är högst troligt att någon vid bordet kan behöva hjälp med att följa med i samtalet. Här följer några tips på hur man kan få alla att känna sig inkluderade.

Att öka deltagande i sociala evenemang när du har en hörselnedsättning

Att leva med en hörselnedsättning kan försvåra deltagande i sociala evenemang. Oroa dig inte. Vi har samlat tre tips för att hjälpa dig följa med i samtal, känna dig som en del av sammanhanget.

1. Hjälp andra att hjälpa dig

  • Många vet inte vilka behov du kan ha till följd av din hörselnedsättning. Bygg upp ditt mod att vara öppen och uppriktig. Det kan vara att berätta för värden om dina utmaningar i förväg, så att du lättare kan följa med i samtalen.

  • Påminn familjemedlemmar och vänner, de kan behöva upprepa saker för att du ska följa med i samtalet.

  • Be din bordsgranne om hjälp också.

2. Förbered dig för den fysiska miljön

  • Undvik att sitta nära scenen, högtalarna eller köket.

  • Flytta eller ta bort saker på bordet så att du kan se människors ansikten, t.ex. blomsterarrangemang och höga ljus.

  • Flytta dig närmare personen som pratar när det är möjligt.

  • Hitta en plats där du kan se så många ansikten som möjligt. Se till att du har de flesta på din "bra" sida, om det gäller för dig.

  • Se till att belysningen hjälper dig att se ansikten och kan läsa läppar om du skulle behöva det.

3. Sänk volymen

Bakgrundsljud gör det svårare att höra, särskilt bland högt prat, skramlande bestick och tallrikar. Människor tenderar att tala högre när bakgrundsljudet också ökar.

Om du är hemma hos någon, försök minska bakgrundsljudet, t.ex. Stäng av TV:n och musiken eller sänk volymen. Stäng gardinerna och uppmuntra din värd att diska efter festen.

Visste du att?

Om du kan förstå 50 % av vad folk säger, räcker det precis tillräckligt för att du ska kunna delta. Under 50 % hör du för lite och missar sammanhanget. Det är därför bullriga platser gör det svårare att delta.

Hur kan du delta mer? Låt en audionom hjälpa till