Hur du hjälper ett barn med hörselnedsättning

Lästid: 3,5 min.
28-01-21

Ge stöd till ett barn med hörselnedsättning.

Ditt barn har visat sig ha en hörselnedsättning. Det kan leda till en mängd tankar, oro och frågor för dig som förälder. Att växa upp med en hörselnedsättning behöver inte betyda ett liv med begränsningar. Det finns mycket stöd att få i form av verktyg, teknik och grupper som kan hjälpa dig och alla i din familj klara utmaningarna.

Läs mer om vad du kan förvänta dig, tips på hur du ger ditt barn självförtroende och få stöd.

"Vad är det för grejer du har i öronen?"

En vanlig fråga, men inte alltid lätt att svara på. Denna fråga kommer att öppna ett samtal om hörselnedsättning och vad det innebär. Så det är viktigt för både dig och ditt barn att var väl förberedda.

Genom att ta del av information om varför hörsel är så viktig för barn kan du ge dig själv och andra möjlighet att kommunicera med ditt barn, för att utvecklas i en värld där hörselnedsättning inte behöver vara en begränsning.

Hur ser framtiden ut?

Begränsa inte ditt barns drömmar och ambitioner

Som varje föräldrar har du drömmar och ambitioner för ditt barn. Håll fast vid dina drömmar för ditt barn för att stödja deras utveckling på bästa möjliga sätt.

Hörselnedsättning behöver inte begränsa ditt barns livsglädje eller ambitioner. Tvärtom. Ibland kan ett handikapp vara en tillgång och bana väg för en framgångsrik, mindre upptrampad väg

Uppmuntra, lugna och acceptera ditt barn. Beröm dem även för småsaker. Ge dem stöd när de känner sig utanför eller begränsade av sin hörselnedsättning. Framför allt, acceptera dem som de är. Det kommer att hjälpa dem att acceptera sin hörselnedsättning.

Passar in men sticker ut

Alla barn vill vara ”normala” och en accepterad del av en socialgrupp. Det betyder att de ibland tar av sina hörapparater och bara låtsas förstå. Som föräldrar kan vi inte skydda våra barn från alla jobbiga situationer. Men vi kan lyssna på deras känslor, försäkra dem att det går bra och övertyga dem att det är viktigt att de använder sina hörapparater - hela tiden. Om de förstår varför det är viktigt att använda hörapparaterna är det mer sannolikt att de verkligen gör det. Och genom att de förstår hur hörapparater fungerar lär de sig att ta ansvar och ta hand om dem.

Läs om vikten av ljud.

Främja självförtroende

Beroende på ditt barns ålder kan du involvera dem på olika sätt för att ge dem självförtroende. Tipsen nedan hjälper ditt barn att ta ansvar för sin hörselnedsättning.

  1. Involvera dem i underhållet av hörapparaterna Det kan inkludera att sätta på och ta av dem, förvara dem säkert på natten, byta batterier och rengöring.

  2. Låt dem själva välja färgen på sina hörapparater. Ditt barn kommer ofta behöva besöka hörselkliniker under hela sitt liv. Att tillåta dem att säga sitt på vägen, stödjer deras självförtroende.

  3. Lär dem självförespråkande färdigheter som är lämpliga för deras ålder. Hjälp ditt barn att förespråka sina hörselbehov och prata om hur man kan kommunicera bättre med sin omgivning.

Hörselnedsättning i skolan

I skolan utmanas barnets förmåga att koncentrera sig, inte bara av den information hen får av läraren, utan även av bakgrundsljud och klassrumsakustiken. För ett barn med hörselnedsättning blir utmaningen desto större. Ingen fara. FM-teknologin är utformad för att hjälpa barn med hörselnedsättning att övervinna effekterna av avstånd och brus, och fånga upp så mycket som möjligt av lärarens röst.

Hur fungerar FM system?

Läraren bär en mikrofon som fångar upp dennes röst och signalen skickas sedan direkt till elevens öra. Det hjälper även till att förstå klasskamraterna.

Socialt umgänge och sociala evenemang

Sociala aktiviteter som familjemiddagar, fester eller stora sammankomster kan ofta innebära en stor utmaning och vara tröttsamt för barn med hörselnedsättning. Hörapparater med BrainHearingTM -teknologi kan hjälpa ditt barn att skilja tal från bakgrundsljud, fokusera på det som sägs och inte minst, undvika irriterande återkoppling när de kramas.

Tekniken ansluter oss till världen

Dagens yngre generationen är mer digitala än tidigare. Barn använder digitala enheter för många aspekter av livet, inklusive videochattar, musik, datorspel m.m. Att använda teknik för att ansluta dem till världen borde inte vara något problem.

Utforska Oticon Opn PlayTM hörapparater för barn

ConnectClip är ett mångsidigt mikrofontillbehör för hands-free-samtal och ljudöverföring i stereo. Det är dessutom en fjärrmikrofon. Denna trådlösa enhet kan hjälpa ditt barn att komma på samma våglängd som sina kamrater – på lekplatsen, i baksätet och i klassrummet. Be din audionom om mer information.

Vill du veta mer om ConnectClip?

Besök ConnectClip support centre.

Vem mer kan hjälpa till?

Engagera familjen

Att ha ett barn med hörselnedsättning innebär stor uppmärksamhet för både barnet, föräldrarna och resten av familjen. Även om ditt barn använder hörapparater kommer det fortsätta att vara hörselskadat. Det krävs mycket tålamod för att uppfostra ett barn med hörselnedsättning. Det är därför viktigt att fungera som ett team hemma och även engagera personer som står i nära relation till familjen. Undvik att behandla barnen annorlunda. Ge dem lika stor del av sysslorna och uppmuntra dem att leka tillsammans.

Mor- och farföräldrar kan vara till stöd genom att vara positiva och kärleksfulla, och genom att inte behandla barnet annorlunda än övriga barnbarn. De kan anta rollen som en allierad om de också har en hörselnedsättning, även om de bör undvika jämförelse.

Syskon glöms ofta bort, även om de påverkas väldigt mycket av att ha en bror eller syster med hörselnedsättning. Det är viktigt att involvera dem och utbilda dem om hörselnedsättning och hörapparater. Hjälp dem att svara på andra barns frågor, som ”Varför pratar din bror så konstigt?”, eller ”Vad är det för något din syster har i öronen?

Stöd i samhället

Du är inte ensam. Det finns många andra föräldrar som delar dina tankar och dina erfarenheter. Att dela erfarenheter med "erfarna" föräldrar kan hjälpa till att inspirera och motivera dig. Eller så kan de helt enkelt bara lyssna på din rädsla och oro för ditt barns framtid. Det är bra för ditt barn att träffa andra barn med hörselnedsättning.

Sök på Internet efter diskussionsforum eller lokala föräldragrupper. Du hittar gemenskaper på Facebook och även via din audionom.

 

Oticons uppdrag är att skapa en bättre framtid för varje barn med hörselnedsättning.