Acceptera barnets hörselnedsättning

Många föräldrar känner sig oroade och är rädda att deras barn ska ha begränsade möjligheter i livet. Sådan oro är naturlig, eftersom vi alla vill ha det bästa för våra barn.

Du kanske frågar dig själv frågor som: ”Kommer de kunna skaffa vänner?”, ”Kommer de kunna få en utbildning och hitta ett jobb?”, ”Kommer de kunna hitta en partner?” Denna oro är fullt förståelig. Dagens hörapparater är så avancerade att till och med barn med en grav hörselnedsättning kan dra nytta av dem.

Andra föräldrar har haft liknande utmaningar och har hittat en lösning. Att dela erfarenheter med föräldrar som har liknande upplevelser kan hjälpa dig, och ditt barn får möta andra barn med hörapparater.

Hur ser framtiden ut?

Håll drömmarna om framtiden vid liv, och uppmuntra ditt barn att göra mer. Hörselnedsättning behöver inte begränsa ditt barns upplevelse av allt livet har att erbjuda.

Håll kvar drömmar och ambitioner
Självklart har du drömmar och ambitioner för ditt barn; precis som alla föräldrar. Vi vill att våra barn ska lyckas, och vi oroar oss om de kommer ha samma möjligheter som andra barn. Håll kvar dina drömmar och ambitioner för ditt barn för att kunna stödja deras utveckling på bästa möjliga sätt. Oticons uppdrag är att skapa en bättre framtid för varje barn med hörselnedsättning. Och vårt gemensamma mål är att ge ditt barn vad hen behöver för att bli den de vill vara – att nå sin fulla potential.

Visa kärlek och uppmuntran
Visa kärlek, acceptera och uppmuntra ditt barn. Beröm ditt barn när de gör något bra. Var uppmärksam när ditt barn vill dela med sig av något till dig – även när det gäller småsaker. Sådana kärleksfulla och omhändertagande aktiviteter stimulerar ditt barn och får dem att känna sig avslappnade och självsäkra. Var där som ett stöd så att hen inte känner sig utanför den hörande världen, utan är bekväm som en del av allt som livet kan erbjuda.

Gör det möjligt för ditt barn

Förutom mycket tålamod, kärlek och uppmuntran, är det viktigt att du behandlar ditt barn som ett hörande barn så mycket som möjligt. De behöver ansvar inom familjen; ha lika villkor som sina syskon; och de behöver frihet att kunna ägna sig åt saker utan dig.

En hälsosam utveckling av förmågor och social kompetens kommer från att vi upplever både framgång och misslyckande i livet, och inte minst stöd för att kunna hantera dem så att vi kan lära oss något. Många föräldrar som har barn med hörselnedsättning tycker att det är svårt att hitta en balans mellan att beskydda och att ha förväntningar. Det är mycket viktigt att förbereda barnet inför den verkliga världen genom att vara en bra förebild och ställa rimliga krav. Barn behöver bli starka, oberoende och självsäkra vuxna – trots ett fysiskt handikapp.

En viktig del i att uppfostra ett barn med hörselnedsättning är att uppmuntra dem att ta ansvar för att hantera sin hörselnedsättning själva, eftersom det är nyckeln till att motivera dem att ha på sig hörapparaterna. Ett exempel skulle kunna vara att få dem att förstå varför de använder hörapparater och involvera dem i hur hörapparater fungerar.

Läs om vikten av ljud
 • Involvera dem i underhållet av hörapparaterna

  Ditt småbarn kan hämta sina hörapparater åt dig och lägga in dem i torkningsfodralet på natten. Förskolebarnet kan byta batterier och sätta i sina hörapparater, och senare kan de även rengöra dem.

 • Lär dem att ta hand om sig själva

  Det är viktigt med kunskap om hur man tar hand om sig själv på en lämplig nivå för åldern. Hjälp ditt barn att förespråka sina behov av att lyssna och prata om hur man kan återställa kommunikation som kommit av sig.

 • Låt barnet säga sitt

  Ditt barn kommer ofta behöva besöka hörselkliniker under sitt liv. Låt dem välja färg på sina hörapparater – låt dem säga vad de tycker själva. Säg till dem att de är experter på sina egna känslor, behov och upplevelser.

Stöd varje steg på vägen

När ditt barn växer och du har kommunikationsteknik och verktyg tillgängliga, och också har valt rätt hörapparater, kommer saker som tidigare var svåra bli enklare. Men var redo för att varje nytt skede i livet för med sig nya utmaningar. 

Läs om ditt barns olika utvecklingsfaser

Involvera familjen

Att ha ett barn med hörselnedsättning gör att en hel del uppmärksamhet riktas både mot barnet och mot föräldrarna. Men hörselnedsättning påverkar också resten av familjen.

Läs om hur du skapar engagemang och harmoni hemma

 • Du är inte ensam

  Grupper, andra nätresurser och råd om hur man använder sig av en audionom.

 • Därför är barns hörsel viktig

  Ditt barn använder hörseln för att lära sig tala, läsa och skriva, och inte minst för att utveckla sociala färdigheter.

 • Barnets miljö och sociala liv

  Hörseln är viktig för att utveckla den sociala förmågan och kunna kommunicera i olika omgivningar.

 • Oticon hörapparater för barn

  Upptäck Oticon Opn Play™ - hörapparater för barn.