Få en bra start medan du upptäcker hur det är att kunna höra igen

Till en början verkar många ljud vara högre än de var innan du fick dina hörapparater, och du kommer att vara mycket mer uppmärksam på omgivningen än vanligt. Du kommer även att upptäcka ljud som du kanske inte hört på länge. Detta är helt normalt och det beror inte på att volymen är för hög. Det beror på att din hjärna automatiskt har anpassat sig till en lägre volym, och nu måste hjärnan vänja sig vid den ursprungliga ljudnivån på nytt. 

Det är lite som att flytta till ett hus nära en järnväg. I början lägger du märke till varje tåg som passerar, men efter en kort tid förstår din hjärna att dessa ljud är oviktiga och filtrerar bort dem.

Bra tips för en mjukstart
med hörapparater:


1. Bär dem under större delen av dagen. Du kommer inte att maximera nyttan med hörapparaterna om du bara använder dem sporadiskt. 

2. Använd dem i lugna situationer och i samtal öga mot öga i hemmet. 

3. Lyssna på radio eller TV – börja med att lyssna på kommentatorer, eftersom de ofta talar mycket tydligt. Övergå därefter till andra program. 

4. Använd dem i brusigare miljöer som t.ex. invid vältrafikerade vägar och i din lokala matbutik.  

5. Använd telefonen. Tänk på att vrida mottagaren en aning mot ditt kindben och placera telefonens högtalare över örat, nära hörapparaternas mikrofon. Detta hindrar hörapparaterna från att vissla och skapar de bästa förutsättningarna för ett samtal.

Uppföljningsbesök

Förmodligen kommer din audionom be dig att komma tillbaka på ett uppföljningsbesök för att finjustera dina hörapparater. Detta görs för att anpassa dina hörapparater till just din hörsel och livsstil. Detta är även ett bra tillfälle för dig att ställa frågor eller berätta om eventuella problem du råkat ut för sedan ditt senaste besök. Vi rekommenderar att du tar med en familjemedlem eller en vän till detta besök. De kan tillhandahålla värdefull information om din hörsel sett ur deras perspektiv.

Tips när du är i farten

Första gången du besöker en restaurang eller någon annan plats där det finns många människor, kommer du förmodligen tycka att det är besvärligt. Men det blir lättare med tiden.

 • Bio eller teater

  Ring i förväg och fråga om de har ett teleslingsystem eller andra hjälpmedel som kan anslutas till dina hörapparater.

 • Restauranger och kaféer

  Be om ett bord i en lugn vrå en bit bort från ingången och köket, där servitörerna går fram och tillbaka. Försök även sitta med ryggen vänd mot bullret.

 • Seminarier eller konferenser

  Försök att komma i god tid för att få en plats långt fram. Tveka inte att be presentatören att bära en mikrofon.

Fakta

Du kan ansluta dina ITE-hörapparater till din telefon, TV och andra applikationer och justera ljudet enligt dina egna preferenser.  

Gå till supportsektionen.

Skötsel av hörapparaterna

Dina hörapparater tvingat utstå allt från fukt till vax. Följ dessa riktlinjer för att hålla dem i gott skick.

Rengör dina hörapparater dagligen och avlägsna allt ansamlat vax. Använd aldrig hushållsrengöringsmedel eller vatten. Använd en torr tygtrasa och en borste. Du kan även fråga din audionom om torkningskit eller andra verktyg för rengöring och torkning.

Lär dig mer om rengöring. 
För att dina hörapparater ska fortsätta att vara effektiva, pålitliga och hållbara, får de inte utsättas för fukt, hetta, kemikalier eller stötar,

Lär dig hur du behandlar dina hörapparater varsamt.
Använd vaxskyddssystem och verktyg för att dagligen avlägsna ansamlat vax. Fråga din audionom om vilket vaxskyddssystem som finns i dina hörapparater och hur man byter ut det.

Lär dig hur du byter vaxfiltret.

I supportsektionen hittar du mer information och instruktionsfilmer om hur du använder och sköter dina hörapparater.

Försiktigt: Se till att förvara dina hörapparater oåtkomliga för barn och husdjur!

Batterierna till hörapparater är farliga om de sväljs av barn eller djur. Kontakta läkare eller veterinär om ett barn eller en djur har svalt ett batteri eller en hörapparat av misstag.

 • Hörsel

  Visste du att vår hörsel är det enda av våra sinnen som aldrig sover?

 • Ansluta till olika tillämpningar

  Så här ansluter du dina hörapparater till olika enheter som t.ex. din TV eller telefon med användning av ConnectLine.

 • Hämtning och support

  Hitta filmer och instruktioner om hur du använder alla hörapparater och tillbehör från Oticon.

 • Hitta en hörselklinik

  Gör ett hörselprov och få hjälp av en audionom som är auktoriserad av Oticon.